Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Драгушинските зетьове си правят събор на Еньовден

“Самоков 365”

На Еньовден – празник на билките и магиите, в Драгушиново се готви събор. От близо и далеч в китното самоковско село ще дойдат мъже, свързали завинаги живота си с него. Организатор на събитието е селското читалище, с подкрепата на цялата общност. Само преди месец драгушинци се събраха на курбан за “Св. Дух”. Тази неделя ще празнуват със зетьовете си.

„Идеята е много отдавна“ – спомня си председателят на читалището Петър Домишляров. „Сигурно от десетилетия нашите зетьове искат да се съберат и за радост на всички това сега ще стане“. С организацията се е захванал Атанас Захариев – драгушински зет от 45 години. „Хората откликват“ – споделя той. „На младите им е любопитно, а старите се забавляват с идеята да се съберем и да се повеселим заедно“.

По неофициална статистика в Драгушиново има минимум 50 зетя – от всички краища на България, че и няколко чужденци. „Надяваме се да дойдат поне половината“ – казва секретарят на читалището Румяна Костадинова. „Очакваме и техните семейства и приятели. Това е едва началото и дано успеем да го превърнем в традиция, която да се развива във времето! За да не се чувстват пренебрегнати снахите, ще бъде хубаво да направим нещо и за тях“, допълва тя.

Първият събор на драгушинските зетьове ще се състои на 24 юни 2018 г., от 10 часа, на площада в селото. Ще има музика, песни и танци, забавни игри, хумор, пийване и хапване. „Очакваме гости – певци, танцьори и инструменталисти от читалищата в Маджаре и Доспей“, казва секретарят на читалището. „Нашите певчески групи също ще се изявят. Всички са добре дошли!“, завършва тя.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close