ОбществоРегионални

Драго и Драга ще се казват щъркелите в Драгушиново

Самоков 365

Въпросителните около това как ще се казват семейството щъркели в Драгушиново паднаха. Техен кръстник стана Лили Юрукова, а предложените от нея имена на птиците са Драго и Драга. Припомняме, че самоковското село е населеното място с най-много щъркелови гнезда в България – общо 51, от които 44 активни.

„Това ни провокира, в рамките на проект „Живот за птиците“, който се изпълнява от ЧЕЗ Разпределение България в партньорство с БДЗП, именно тук да изберем да поставим камера за наблюдение” – споделиха от „Българско дружество за защита на птиците” /БДЗП/. „Тъй като много хора се радват и наблюдават всекидневно семейството щъркели, решихме да проведем серия от конкурси – част от информационната кампания за опазване на белия щъркел в България, която е една от ключовите дейности в проект „Живот за птиците“” – информираха още от дружеството.

В предизвикателството „Стани кръстник на двойката щъркели от село Драгушиново“ само за три дни бяха събрани 42 предложения за имена на птиците. Те се оказаха изключително разнообразни – като се започне от актуалните в момента Ковит и Ковитка, минем през класическите Силян и Сирма, провокирани от приказката „Силян Щърка“ и стигнем до космическите Андромеда и Персей. Сред предложенията за имена на пролетните предвестници доминираха и различни вариации около името на село Драгушиново, обитавано от семейството бели щъркели. Имаше и по-екзотични като „Майсторът и Маргарита” от едноименния български филм Дамяна и Козма, Ромео и Жулиета, Драго и Гушка и др. Статистиката сочи, че 208 човека са гласували  234 пъти. Анкетата даваше възможност за избор на повече от едно предложение и много от проявилите интерес са използвали тази опция. Крайният избор се оказа Драго и Драга. Сега се очаква с нетърпение да се появят и малките на семейството щъркели от Драгушиново. Предвидени са конкурси за най-атрактивен кадър от камерата, а след излюпването на малките, което се очаква в началото на май ще има и конкурс за имена на малките щъркелчета.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close