ОбществоРегионалниСамоков

До 31 октомври е удължена програмата “Топъл обяд” в Самоков

„Самоков 365”

Община Самоков подаде искане за удължаване на договора на общинския проект по Целевата програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация – 2020 г.“, реализираща се от Агенцията за социално подпомагане. Това стана на 20 август.

Припомняме, че последното удължаване беше до 31 август и съгласно изискването на Агенцията, желаещите общини да удължат срока на действие на програмата следваше да подадат искане за удължаване на договорите.

Изпълнението на проекта дава възможност за подкрепа на уязвимите лица, които поради бедност и продължилата социална изолация, са в затруднение да осигурят сами прехраната си, в условията на обявената извънредна обстановка.

Право на тази социална услуга имат лица с ниски доходи, под линията на бедност, както и уязвими лица, в това число и възрастни над 65 години, без доходи или с доход под линията за бедност, които живеят сами и нямат близки, които да се грижат за тях и в условията на извънредно положение. „Топъл обяд” получават и лица, които поради възрастта си, трайно увреждане или в резултат от заболяване не могат да се самообслужват и не могат да осигурят сами или с помощта на близките си своите ежедневни потребности от храна. В Община Самоков по програмата се осигурява изхранване на 170 лица.

В цялата страна в момента топъл обяд получават общо на 25 хиляди души от  най-уязвимите за SARS-CoV-2 групи.  Проекти по програмата се реализират в 173 общини в страната. Тя беше удължена в края на юли, като бяха определени няколко нови етапа на кандидатстване. В първия желаещите общини сключиха договори до края на август. Сега удължаването ще е до края на октомври, като за целта са осигурени 10,4 млн. лв. Очаква се топъл обяд по домовете на нуждаещите да продължи да се предоставя до края на годината.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close