Самоков

До септември ще бъде завършен първи етап от строежа на храма в болницата

„Самоков 365”

Строежът на храма на името на Св. Панталеймон, който е разположен в двора на МБАЛ-Самоков, продължава. Дейността върви в срок, а паралелно с нея продължава и набирането на средства в помощ на изграждането му. До този момент са набрани около 45 хиляди лева, но за грубия строеж са необходими около 100 хиляди. След това за довършването на храма и неговото изписване ще са нужни значителни средства, които се очаква да бъдат набрани изцяло с дарения.

На 27 юли 2016 г., три години след като Негово преосвещенство епископ Йоан в служение с духовници от Софийска митрополия и местни духовници направиха церемония по полагане капсула на времето и първия камък в основите на новия храм „Свети Великомъченик Пантелеймон”, беше поставено началото на неговото строителство. Идеята да бъде разположен в двора на болничното заведение е да бъде в близост до болните, които имат най-голяма нужда от духовна подкрепа и да бъде в близост до най-големия квартал на Самоков.

Работата върви в срок, очаква се до края на месец септември да бъде завършен купулът, с което ще приключи първият етап на строителството. За зимния сезон обектът да бъде покрит, за да се работи по изграждане на вътрешните инсталации през студените месеци.

От 160 години не е правен нов храм в Самоков, а всички съществуващи са построени, благодарение на сърцати самоковци и изцяло чрез дарения. Ето защо Отец Михаил и Христо Ярловски от Църковното настоятелство призовават всеки, който има желание и възможност да се включи. В тази връзка ще бъдат разпратени писма до 300 фирми да се включат в кампанията, а и всеки жител или гост на нашия град може да окаже подкрепа. Особено важно е да се знае, че само в Самоков се пази частица от мощите на Свети Пантелеймон и те ще намерят своя вечен дом точно в този нов храм, на негово име.

Related Articles

One Comment

  1. Похвално е това начинание, но все си мисля, че трябваше да бъде извън пределите на болницата. Не зная колко ще утеши болните, но се навяват асоциации за обреченост, че трябва да се търси упование в бога за да бъдем излекувани. При тоя атеизъм насаждан с години, малцина ще са тези които ще се възползват от близостта на храма, по скоро техните близки ще запалят свещичка за здравето им. Спомням си с какво чувство посрещнах една нелепа идея в 3-та градска, където оперираха преди години майка ми. На стената се мъдреше един огромен кръст и наоколо икони! Все едно влизаш в траурна зала. И без това настроението ти е страшно утежнено, а те го усложняват още повече. Да, определено съм против храма да бъде в двора на болницата, но вече е късно. Дано да е за доброто на всички ни! Само да не сложат и камбана!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close