ОбществоРегионални

До минус 20 градуса в петък!

Илиян Чалгънов

Понижаване на температурите до минус 20 градуса и ново пиково потребление на ток се очаква в петък след върховото натоварване на енергийната система преди две седмици, съобщава БНТ.

На 10 януари, когато бе регистрирано рекордно потребление от над 7700 мегавата на час, невиждано от близо 20 години температурите бяха от минус 19 градуса във Видин до плюс 6 край морето. Според синоптиците този петък се очаква да бъде още по-студен, с амплитуди от минус 20 градуса в някои котловини до минус 8 градуса край морето, което означава и скок в потребление на електроенергия. От Електроенергийния системен оператор прогнозират малко по-ниска консумация от 7100 мегавата на час, но те най-вероятно ще бъдат надхвърлени.

Според последните данни на ЕСО износът на ток е спрян, активиран е резервът, а всички електроцентрали работят на пълна мощност. Над 45% от тока в момента се произвежда от въглищните ТЕЦ-ове – американските “Марица-изток” 1 и 3 и държавната “Марица-изток 2,ТЕЦ “Бобовдол” и ТЕЦ “Марица 3” край Димитровград. На АЕЦ “Козлодуй” се пада 32 на сто. ВЕЦ-овете, които поеха пиковото потребление на 10 януари и осигуряваха 12% от тока, сега произвеждат едва 4%.

Министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова заяви, че проверка на подстанциите и трафопостовете на ЧЕЗ, ЕВН и “Енерго про” е показала, че няма опасност при по-висока консумация напрежението да излезе от стандарта. Друга проверка пък е установила, че електроцентралите, осигуряващи резервната мощност имат достатъчни въглища.

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close