ЛюбопитноРегионалниСедмицата

До какво води „съжителството“ с МОН?

Мария Галчева

Тази седмица имахме пик от нелепи новини с адрес министерство на образованието и науката. Няма вероятно българин, на когото да не му стана ясно, че там буквално всички са просветнали от просветление.

Какво се случва де факто – от учебната програма падат емблематични произведения на българската литература, с които, ние, по-големите, сме отраснали. Няма да ги има „Къде си, вярна ти любов народна“, „Даваш ли, даваш Балканджи Йово“, „Вятър ечи, Балкан стене“. Местят „История славянобългарска“ като непотребен артикул напред-назад из класовете, стани ясно, че Робинзон Крузо е автор /вероятно Петкан е негов издател/, всеподобни глупости.

А на всичкото отгоре поредицата генно модифицирани образователни експерименти не приключва до литературата. От „просветналото“ ведомство предлагат турското робство да се нарича съжителство. Това отприщи вълна гневни коментари, които показват, че поне онлайн българите са все още патриоти. Като опасението от преместването на периоди в изучаването на историята ни, беше изтъкната възможността средновековната ни история да потъне някъде в небитието – а както знаете, това е моментът, с който всички българи сме особено горди. Там е есенцията на българите като нация.

Човек започва неусетно да си мисли дали нещо не ни се подиграват с цялата тази простотия – дали това не са политкоректни услуги, за да не се насажда особено чувство в подрастващите. Като че ли досега живеехме някак обременени от историческите факти. Разбира се, ако искаме да се затрием като национално самосъзнание, пътят, по който сме поели е от равен по-равен. Така се губи цялата връзка с поколенията – махаме това, слагаме онова, съжителстваме и т.н., и т.н.  Не може по такъв идиотски начин да се подменят цели периоди в развитието ни като народ и въобще да се заменят фактите. Нима някой би могъл да не знае за Батак?

Това, което ни е запазило, в един момент се оказва неудобно за някого, но дами и господа, не всичко е политика в този живот български. А това, че по учебниците отдавна пишат глупости е ясно за всеки преподавател. Самите учители са изправени пред предизвикателството да събудят непробудим интерес и в без това апатичните млади хора. Сякаш те са плодът на тази прилежно готвена с години конспирация – консуматорско общество, което не се интересува от история, литература, минало или настояще. То в основата си става една лесно контролируема маса, без лице – интересуваща се само от пари и задоволяване на елементарните биологични необходимости. Лесно манипулируеми и насочвани в „правилната“ посока.

Може не всичко да е въпрос на политика, но въпрос на национален дълг на всички, заети във властта е да пазят изконните български светини във всеки един смисъл на думата. Иначе нали знаете какво ще се случи – ние сме упорит народ, апокрифно ще започнем да наваксваме премахнатото от програмите, за да го знаят и да се гордеят децата ни. Така се раждат легендите, а малко след тях митовете. За това, което е било някога, за да не се повтаря в бъдещето.

П.П. Като следваща стъпка на умните властелини предлагаме да започнат да закриват музеите, че видители там пък е показано какво е било, което също може да е толкова вредно и политнекоретно.

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close