Регионални

До Ирландия и обратно

Ученици от ПГ по туризъм с поредна чуждестранна визита

Анелия Балабанова

Преди дни ученици от ПГ по туризъм се завърнаха от посещение в Ирландия, където в продължение на няколко седмици работиха, трупаха знания и ценен професионален опит. Заедно с тях бяха преподавателите Борислава Хаджийска и Димитър Апостолов. Списъкът от страните и чуждите култури, до които възпитаниците на самоковското училище са имали възможност да се докоснат и видят се обогати с още една. Визитата в Ирландия стана възможна благодарение на кандидатстването по проект „Еразъм плюс”, който осигурява на обучаващите се момичета и момчета уникалната възможност да придобият практически знания в областта на ресторантьорството и хотелиерството, на реални места в други европейски държави. Такива работни гастроли вече е имало в Германия, Италия, Латвия, Франция и Англия.

Тази практика датира от 2009 г., когато реално започва участието на ПГ по туризъм в проекта, а ползите са на различни нива. „Лично за мен едно от предимствата се крие в това, че момичетата и момчетата излизат от зоната си на комфорт, която им е предоставена от училището, родителите и приятелите. Налага им се да се справят в напълно непознати за тях ситуации, за които нямат изработени отговори.Това ги подготвя за част от изненадите, които им предстоят в бъдеще” – коментира Димитър Апостолов и добавя, че в реална работна среда придобиват отличен професионален опит  в областта на ресторантьорството и хотелиерството. „Ресторантите, в които 20 възпитаници на училището работиха в Ирландия бяха топ класа. От тях се изискваше да бъдат безупречно облечени и да си изпълняват съвестно задълженията. Показаха им как се приготвят много специфични ястия и рецепти, които те без проблем могат да приложат, ако работят в кухня в Самоков, София или пък един ден отворят собствен ресторант” – съобщи преподавателят. Със сигурност в такива моменти, колкото и вълнуващи да са те, има стрес от сблъсъка с чуждата култура, различна от нашата българска действителност.

Димитър Апостолов признава, че в началото шокът за младите хора е доста голям. „ Особено първата седмица децата се прибираха от работа и се надпреварваха – един да се оплаква, друг да се похвали. След този първоначален етап обаче, и с течение на времето, те добиват една дълбочина на познанието както професионално, така и лично. Мисия – възможна е и преодоляването на езиковата бариера при по-голямо желание. „Истината е, че е голямо предизвикателство за нашите ученици, тъй като ние говорим език в много контролираната среда на учебната стая. Не са свикнали с по-тежки акценти, каквито са английският и ирландският. Имат много непознати думи понякога, но тези три седмици, които те прекарват, говорейки през цялото време с англоезични хора се равняват на цяла година, прекарана в контролната атмосфера на класната стая” – категоричен е учителят от „Заедно в час”.

Винаги има много желаещи за дестинациите, което прави предварителния подбор на учениците доста сложен процес. Децата, които пътуваха до Ирландия, преминаха 20 часов курс на обучение от три отделни модула. Димитър Апостолов поясни, че единият е включвал 10 диалога от реална работна среда за приготвяне на храна в кухня, които младежите е трябвало да научат. Важна част от предварителната подготовка е речниковият запас от думи, с който момичетата и момчетата е необходимо да разполагат. В заключителния етап на подбора, изискването към тях е било представят по един интересен факт на английски, касаещ културата на Ирландия и бита на хората.

„На база демонстрираните познания се проведе устно интервю с всяко от децата. Те получиха оценка на работата си и най-добрите бяха избрани. От около 30 деца, които се включиха в проекта, 20 заминаха” – съобщи учителят. По време на престоя си възпитаниците на самоковското училище са работили в различни ресторанти, разположени в центъра на Дъблин и около него – испански, традиционни ирландски, тайландски и италиански. Факт е, че това е второто посещение на европейска страна в рамките само на половин година. Планират се и още такива, макар и да не е уточнено в кой момент и къде ще се случат. Надеждите са следващия път отправна точка да са близки и непосетени до момента държави – например Гърция. Въпрос на време е да видим дали това желание ще се сбъдне.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close