ОбществоРегионални

До дни ще стане ясен победителят в архитектурния конкурс за Боровец

Самоков 365

Може ли „сърцето” на 120-годишен курорт като Боровец да придобие съвършено различен облик. Как се прави град в Дания? А конкурси? Как се сравнява това с българската практика? Кои са актуалните градски проекти на Копенхаген, София и Самоков, какво предстои по архитектурния конкурс за Нов център на Боровец? Опит за отговор на тези и други въпроси направи арх. Рита Юстенсен – директор на отдел „Планиране и архитектура” на общинската компания By&Havn в Копенхаген в своята лекция. Тя се проведе на 25 януари 2018 /четвъртък/ творческата арт обстановка на Generator /София/. Презентацията, която тя направи беше като вид преход към Международния архитектурен конкурс за територията на „Златния триъгълник” – новия център на Боровец. Лекцията и свързаната с нея дискусия се организираха само ден преди журито на конкурса да започне своята работа. Архитекти, урбанисти и хора с отношение към градската среда се събраха, за да научат интересни неща.

Арх. Рита Юстенсен е част от журито, което ще оценява разработките в конкурса. Тя сподели от първо лице своя опит с такъв тип инвестиционни проекти и конкурси. В него са включени още  арх. Павел Янчев – Art & Build в Брюксел, доц. д-р арх. Йорданка Кандулкова – преподавател по културно наследство в УАСГ, Мариус Муве – съосновател на Осло Ателие / Норвегия/, арх. Ваня Серафимова – управляващ партньор в Серафимов Студио, арх. Надежда Клинчева-Колева – главен архитект на Община Самоков и Ангелина Вангелова – юрист и секретар на Община Самоков. Към тях се присъедини и арх. Любо Георгиев, директор на софийското общинско дружество за градско планиране Софпроект.

Благоустройствените дейности в курорта продължават да будят засилен интерес. В тази връзка е инициираният Международен архитектурен конкурс. Припомняме, че той се проведе в рамките на три месеца в края на 2017 г. Равносметката от него са 40 получени проекта на участници от 17 държави. Победителят и наградените проекти ще бъдат обявени до дни – на 28 януари. „Всички проблеми са загърбвани в годините. С обявяването на този конкурс ние мислим за бъдещето на курорта”. – коментира кметът Вл. Георгиев. Не на това мнение обаче бяха присъстващите собственици на обекти, които също взеха отношение по темата. Проф. Тодор Кулев определи територията в курорта като един саморазвил се организъм и попита с какво ще бъде заменен ако изчезне. Какво ще стане с обектите, от които прехранваме семействата си? Ще ни вземете в Копенхаген ли? – попита Яшар Демирев Рита Юстенсен. От разясненията, които направиха специалистите стана ясно, че идеята на конкурса е да гарантира развитие и устойчивост. Дори и след обявяването на победителя не е ясно в кой период ще се случи това. Хората, които имат къщички са твърдо решени да отстояват правата си. Развръзката предстои в търсене на пресечната точка и това кой е крив и кой прав.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close