Регионални

Доц. д-р Мария Деянова с награда почетен знак „Златен век”

 

maria-deyanovaДоц. д-р Мария Деянова (доцент, д-р в Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин” – БАН) е удостоена с почетен знак „Златен век”. Това е отличие на Министерството на културата, което се присъжда за изключителен принос към българската култура и за развитие на културното сътрудничество.
Мария Деянова бе предложена за награда от кмета на общината Владимир Георгиев. Предложението бе подкрепено от Исторически музей – Самоков, общинска библиотека „Паисий Хилендарски”, Журналистическо дружество – Самоков към СБЖ, медии и граждани.
Доц. д-р Мария Деянова е известен български езиковед, лингвист, специалист по диалектология, фонетика и морфология през епохата на Българското Възраждане. Световно признат авторитет по проблемите на славянския синтаксис.

През последните 25 г. научните й интереси са насочени към проблема за родното място на преп. Паисий Хилендарски и преписите на неговата „История славянобългарска”. Едни от най-известни лингвистичните статии и студии на доц. д-р М. Деянова по този въпрос са: „Исторически и езикови факти, оборващи тезата за с. Кралев дол като родно място на Паисий Хилендарски” (http://www.spisanie.ongal.net/broi4/MariaDeianova-1.pdf), „Съвпадения между характерните диалектизми в Зографската Чернова на „История славянобългарска” и говорните характеристики на с. Доспей, Самоковско (по повод на 100 години от откриването на Зографската Чернова)” (http://www.spisanie.ongal.net/broi4/MariaDeianova-2.pdf), „Вторият самоковски препис на „История Славеноболгарская” е изработен в гр. Самоковhttp://www.spisanie.ongal.net/broi5/3Deyanova.pdf, „Още веднъж за новобългарската основа на Паисиевия езикhttp://www.spisanie.ongal.net/broi5/4Deyanova_M.pdf. В тях доц. д-р М. Деянова доказва, че езиковите особености (фонетика, морфология и синтаксис) на „История славянобългарска” недвусмислено посочват като родно място на преп. Паисий Хилендарски селищата от Самоковския край.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close