ИсторияКултураРегионалниСамоков

Доц. д-р Мария Деянова събра в книга научните си изследвания за самоковския произход на Паисий Хилендарски

Анна Манова

Доц. д-р Мария Деянова събра в книга дългогодишните си изследвания върху езика, използван в „История славянобългарска“, доказващ самоковските корени на първия български възрожденец Паисий Хилендарски. Доц. д-р Деянова е известен български езиковед, а през последните 25 години научните й интереси са насочени главно към полемиките за родното място на преп. Паисий Хилендарски и преписите на неговата „История славянобългарска“. Представянето на книгата бе днес в посетителския център в Историческия музей в града. Значимият труд излиза малко след като авторът му навърши 90 години.

Книгата носи заглавието „Езикът на „История славянобългарска“, с подзаглавие „Новобългарската му основа и самоковският роден говор на преп. Паисий Хилендарски“ и събира в себе си над 20 статии, писани през последните години. Уводни думи за труда на автора каза пред събралата се аудитория директорът на Историческия музей д-р. Веселин Хаджиангелов. Той подчерта, че идеята за книгата се е зародила още миналата година в разговор с кмета Владимир Георгиев, когато се честваха два годишнини – 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“.

„Дали преп. Паисий Хилендарски е роден в Доспей или някъде в Палакарията не е толкова важно. От около 1936 година, и по-късно, се появиха множество претенции за родното място на първия ни възрожденец – Банско, Асеновград, село Кралев дол /Перник/. Но всички тези претенции не са подкрепени с факти. Не липсваха и разни фалшификации по темата. Но сега в книгата на доц. Деянова се базираме на едни обширни езиковедски изследвания, които доказват, че преп. Паисий Хилендарски е използвал живия език от нашия самоковски край“, подчерта д-р. Хаджиангелов.

Като продължение на тезата на Хаджиангелов се включи и доц. д-р Константин Рангочев, един от основателите на асоциация „Онгъл“ и ревностен привърженик и защитник на самоковския произход на Паисий Хилендарски.

„Съвсем наскоро Мария Деянова навърши 90 години и смятам, че тази книга е един венец на нейния многогодишен научен труд. Категорично Мария Деянова с тази книга показва, че езикът може да бъде всякакъв друг, но не и от Банско или Кралев дол. Категорично е. Крайно време е да спрем да говорим за всякакви хипотези. За мен тази книга слага край на този спор“, сподели доц. д-р Константин Рангочев.

Кметът Владимир Георгиев благодари за всеотдайния дългогодишен труд на доц. д-р Мария Деянова. Издаването на книгата става възможно с подкрепата на Община Самоков, както и със съдействието на Мирослава Мирчева, Людмила Цветкова, Росен Малчев.

Както е известно вторият препис на Паисиевата история е направен от самоковеца Алекси Попович. В тази връзка доц. д-р Мария Деянова допълни: „Алекси Попович си е позволил с голяма обич и вещина да приближи още езика на „Историята“ с езика на своите съграждани като е извършил големи редакторски изменения и съкръщения. Това е единственият труд на Попович, с друго не е известен“, сподели Деянова. Тя благодари за уважението към работата й.

Деянова получи плакет и цветя от страна на кмета за юбилея и за книгата.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close