ОбществоРегионалниСамоков

Доспевската къща се превръща в музей на самоковския градски бит и фотографията

Анна Манова

Доспевската къща в Самоков съвсем скоро ще се превърне в нов музей. В нея ще бъдат експонирани вещи от самоковския градски бит, като специално място ще бъде отделено за фотографията.

Къщата има специално значение за самоковци. Тя е строена от видния самоковски зограф Димитър Зограф, син на основателя на Самоковската художествена школа – Христо Димитров. Къщата е едноетажна, в нея има  салон, 3 стаи, хамам /турска баня/ и кухня /мутвак/. Нейният оригинален градеж е паянтов върху каменна основа, а най-масивната част на етажа е зиданата печка с баня. В двора е запазено и ателието на зографите от тази фамилия. Доспевската къща е паметник на културата от национално значение.

Години наред в нея се приютяваха малките таланти на града, които развиваха своите умения в изобразителното изкуство. Последните няколко лета тя отваряше вратите си за Международен симпозиум, който събираше на едно място любителите и творящите модерно изкуство. В момента зад дървения дувар къщата пустее самотна, обрасла цялата в треви.

Идеята Доспевската къща да се превърне в един нов музей се заражда миналата година по идея на колектива на Градски исторически музей, начело с директора Веселин Хаджиангелов. Подкрепена е й от Община Самоков.

„Скрито зад високия дувар в сърцето на град Самоков, на главната ул. „Цар Борис III“,  има едно бижу, което сега е потънало в трева. Една малка реставрирана къща, която е знакова за града. Първо, защото е строена от Димитър Зограф, второ защото в нея е живял първият кмет на Самоков след Освобождението Иван Доспевски. Освен това Доспевски е един от първите фотографи с ателие, което развива фотографското изкуство. Идеята на Община Самоков е тази къща да добие нов облик и тя да се превърне в още един музей, в  който да има една по-различна експозиция. Затова наскоро открихме мащабна дарителска акция, с която призоваваме самоковската общественост да се включи. Молбата ни е да погледнат с какво разполагат в домовете си и дали имат старинни мебели от края на 19 и началото на 20 век. И ако имат желание да ни ги дарят, за да може да съхраним градския самоковски бит и да го покажем в една нова експозиция“, сподели пред „Самоков 365“ директорът на Историческия музей в града Хаджиангелов.

Самоков винаги е бил град и цветущ център на изкуствата, занаятите и търговията. Но много малко от градския бит е съхранено и до днес. По онова време богатите и пътуващи хора са успявали да си набяват красиви мебели от Австрия, Румъния, Сърбия и Цариград. Ако нещо от това е съхранено и до днес, то чудесно ще се впише в бъдещия музей.

„По идеята за нов музей в Доспевската къща работим от миналата година. До момента успяхме да закупим малко мебели. Оригиналните мебели, които са били в тази къща не са запазени. Закупихме едно шкафче, салонен бюфет и две легла. Те са  притежание на самоковската адвокатска фамилия Черешарови. За съжаление бюджетът не достига да се снабдим с повече неща. Желанието ни е да покажем кабинета на Иван Доспевски, който се е намирал в тази къща“, допълни уредникът Любомир Николов.

Освен мебели се събират също костюми и аксесоари. Желанието на инициаторите е Доспевската къща да не бъде под ключ, а да е едно приятно място за посещение, от което могат да се научат нови неща за самоковския градски бит, за фотографията и изобщо за съхранената история на града. Също така тя да бъде място, на което да се провеждат различни културни събития, да се канят официални гости, да се организират работни срещи. Плановете на екипа на Исторически музей е да бъдат направени още експозиции и в други самоковски къщи. Но за момента основните усилия са насочени към дарителската акция за Доспевската къща и превръщането й в един нов музей на самоковския градски бит и фотографията.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close