Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Дом за стари хора „Сем. д-р Калинкови” e изцяло саниран

Анна Манова

От началото на януари тази година Дом за стари хора „Сем. д-р Калинкови” и домуващите там се радват на нова топлоизолация. Фирмата, която е извършила ремонтните дейности, е „Само строй” ЕООД. Срокът за изпълнение е 60 дни, а началото е поставено на 4 септември. Стойността на проекта е 242 хил.лв.

От много години ръководството на Дома се стреми да създаде добри условия за потребителите на социалната услуга, които да се чувства комфортно там, в среда близка до домашната. Много нови неща бяха направени през последните години – ремонтни дейности, събаряне на стари сгради, монтиран е асансьор, подменяна е настилка, ремонтирани са баните и др. Като едни от най-големите инвестиции са поставянето на изолация и извършен основен ремонт. Преди пет години е подменена дограмата и още тогава директорът Виолетка Павлова, персоналът и домуващите усещат промяната и това, че става една идея по-топло. Още тогава желанието на управителката на Дома е да бъде направена изолация и на по-новата част от сградата, с цел да стане по-комфортно и топло за живеещите там.

„Радвам се, че този ремонт беше извършен качествено и в срок. Има голям ефект, веднага се усети разликата. Преди колкото и да се стараехме и при работещо парно, топлината трудно се усещаше, особено в северните стаи. Там поставяхме по една допълнителна печка на ток, за да не им е студено на хората. Надявам се да се намалят разходите за електроенергия и газ. Това тепърва ще го проверим”, сподели г-жа Павлова. Желанието на директора е през новата година да се измаже оградата на Дома и тя да стане в синхрон с цялата визия на  сградата.

Обитателите на ДСХ ще усетят най-пряко ефекта от направените подобрения. Te не скриха радостта си от това, че има значителна промяна в топлината в общите помещения, в стаите им, и дори понякога им се налага да отварят прозорците.

Дом за стари хора „Сем. д-р Калинкови” е държавно учреждение и е на държавна издръжка. Към днешна дата обитателите му са 110 души, а 43 служители се грижат за тях. Разполагат с 10 свободни места до достигане на пълния му капацитет. те се намират на третия етаж. Важно е да се отбележи, че за да стане това възможно лицата трябва да бъдат подвижни и да имат възможност да се качват по стълби, защото асансьорът стига само до втория етаж.

В Дома могат да бъдат настанени всички лица, които са навършили пенсионна възраст и такива с решения от ТЕЛК. Могат да бъдат настанени също лица, които са пенсионери и са без доходи. Те не заплащат такса. Таксите в държавните домове са 70% от пенсията. При лицата с по-висока пенсия таксата не надвишава 200 лв. на месец, а тези с ниските доходи заплащат 70% от нея като разликата се поема от държавния бюджет.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close