Долна Баня

Долнобанци посрещат новата учебна година

ucheben denЛюбомир Кузев  

41 са първолаците в община Долна баня, които на 15-ти септември за първи път ще прекрачат прага на родното школо – съобщи помощник-директорката по учебната дейност Адриана Благоева в 164- годишното СОУ “Неофит Рилски”.
През лятната ваканция е извършен текущ ремонт на класните стаи, кабинети и коридори на втория етаж в сградата, започнат е ремонт и на актовата зала на училището.
В долнобанската гимназия нямат проблеми с учителите, вече са доставени всички безплатни учебници и учебни помагала за учениците от първи до седми клас.
И през новата учебна година ще продължи целодневното обучение на учениците от първи до шести клас.
Адриана Благоева не скри радостта си и се похвали, че живот и здраве догодина те ще изпратят един от най-добрите випуски и с най-висок успех абитуриенти, изучаващи “Технологичен туризъм”.
Юбилейна ще бъде новата учебна година за учениците и колектива на ПГ “Христо Ботев” в рилския град. Бившото УТР, както повечето долнобанци го наричат, ще чества своята 90-та годишнина.
Пред завършване е ремонта на близо 1 000 кв.м. покрив на училището, който извършват работници от общинската фирма “Долна баня Строй” под ръководството на  74-годишния майстор-строител Димитър Николов. Подменят се старите греди, летви и пукнати и изпочупени керемиди.
За новата учебна година тук единствено имаше прием по специалността “Техник-лесовъд” – дневна и вечерна форма на обучение с общо 52 ученици. Продължава и обучението на учениците в другите две професии – оператор в производството на облекло от текстил и оператор в производството на мебели.
И в професионалната гимназия нямат проблеми с учителските кадри и специалисти – информира директорката Маргарита Пандова.
Общо 680 ученици от първи до дванадесети клас ще влязат в родното училище през новата учебна година в община Долна баня.
Успоредно с помощта, която оказва Общината в двете училища за извършване на ремонтните дейности с работници и материали, на високи обороти се работи и за почистването и освежаването на пътните настилки, пешеходните пътеки и района на коритото на река “Долнобанска Бистрица” в близост до СОУ “Неофит Рилски”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close