ОбществоРегионалниСамоков

Документален филм разказва за делото и живота на самоковския зограф Никола Образописов

Анна Манова

Документален филм разказва за делото и живота на Никола Образописов. Той е посветен на 190- годишнината от рождението на видния самоковски зограф и е дело на екипа на Историческия музей – Самоков. Неговото официално представяне пред широката аудитория се състоя на 11 декември /сряда/ в салона на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859“.

Филмът е портрет за една личност, която сама по себе си е истински паметник на един град, един народ и на едно столетие, наречено Възраждане. Лентата, която е с продължителност над един час, разказва за пътя на един творец, неговото голямо по обем творческо дело и богато културно наследство, което оставя след себе си. Филмът носи името „Консулата“, название „пришито“ на Образописов от самоковци заради военните му дрехи, достолепието, което е излъчвал и авторитета му.

Няколко встъпителни думи за създаването на документалния образователен филм пред събралата се аудитория казаха директорът на Историческия музей в града д-р. Веселин Хаджиангелов заедно с уредника и сценарист Любомир Николов. Сред присъстващите в залата бяха и наследници на самоковския зограф – правнучката Стоянка Петрова и Нели Станишева – праправнучка, както й колеги на самоковските историците от Пирот, където Образописов е творил.

„От позицията на изминалите 190 години от рождението на твореца не можем да не отбележим приноса на Никола Образописов в документалистиката. Колко напредничав е бил, когато изографисвайки стените на Бельова църква, там до вратата на храма, детайлно описва нейната история и значимост. Той още тогава е знаел, че записаното слово му придава смисъла на несвършване, превръща го в история. Това днес отличава този храм като паметник на културата с национално значение. Настоящият филм е нашият поклон към дарителството, един феномен, който започва в зората на Възраждането“, подчерта д-р. Хаджиангелов. Той изказа своята благодарност към всички, които са допринесли филмът да види бял свят.

Пътят по събиране на информацията по думите на сценариста Любомир Николов е труден процес, поради малкото налична информация, черпена главно от разчетени и проучени бележки от сметките на зографа и личния му живот. Оказва се, че делото на Образописов, макар й обемно, не е достатъчно проучено. В работата по филма се включва уредникът Славейко Докузов, историкът Невена Митрева, а оператор и режисьор е Георги Банчев.

„Представяме пред вас един визуален разказ за живота и делото на Никола Образописов. Преди десет години, когато отбелязахме 180 години от неговото рождение беше организирана голяма изложба и каталог с творби на зографа. Тази година заснехме докумeнтален филм, който да бъде в помощ на образователната програма на музея, както и да запознае широката публика с неговото дело. Благодарение на богатата колекция на Никола Образописов, която се пази в Историческия музей в Самоков, успяхме да заснемем една малка част от образа и труда на изключителния образописец“, сподели Любомир Николов.

Любомир Николов и екипът му са успели да посетят част от местата, където е творил самоковският зограф – Рилският манастир, метох „Орлица“, Пирот и неговата околност, както й повече от 20 църкви и манастири. Негови творби има в църквите в Продановци, Шипочан, Горни Окол, Бельова църква.

Лентата поставя акцент и върху родната къща на Никола Образописов, намираща се на Легето в Самоков. Тя е уникална не само защото е една от най-старите в града, но най-вече заради ценните стенописи и оригиналната отоплителна система. За нея във филма разказва проф. Аксиния Джурова. Сградата е обявена за паметник на културата от национално значение, една от малкото с подобен статут в Самоков. През последните години домът на видния зограф тъне в забрава и разруха. Положителен факт е, че при заснемането на филма е почистена, а семейството на Соня и Пламен Радински отделят от бюджета си за възстановяване на покрива на сградата. По този начин ще бъдат запазени уникалните стенописи вътре.

В своя житейски път Образописов успява да усети и доживее така мечтаното Освобождение. Той е будител и борец за независима българска църква и поддръжник на Русия. А след Освобождението е първият съдия в Самоков. Зографът умира на 85 –годишна възраст, като в Счетника му през последните години не фигурират поръчки.

Related Articles

One Comment

  1. Уникално представяне на филма от страна на доктора! Макар че не е споменат в статията , поздравления за архиереският наместник отец Михаил Колев ! Хората бяха възхитени .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close