ЗлободневноОбща категорияОбществоРегионалниСамоков

Докога ще продължава безнаказаната сеч в лесопарк „Ридо”?

„Самоков 365”

Самоков е град, който може да се гордее с много неща, но едно от най-ценните е обграждащата го в пряка близост природа. Тази природа е концентрирана в два прекрасни лесопарка “Лaго”и “Ридо”. Тези паркове са “белите дробове” на града, помагащи му да диша най-вече през зимния сезон.

За жалост обаче през последното десетилетие природата в тези два парка бива безвъзвратно унищожавана, основно от нелегална сеч. Това е доста видно от направената съпоставка между сателитни снимки от 2007 и 2018 г. Местната администрация и Общинското лесничейство засега не успяват да се справят с проблема. Дали заради нежелание или поради други причини това остава неясно.

Ясно е едно – и към настоящия момент продължава масивното изсичане на парк „Ридо” като реалната, доста плашеща гледка се разкри след заснемане на парка с дрон. От въздушните снимки става пределно ясно за мащаба на сечта, която под претекст „принудителна” взе внушителни размери. Още по-притеснително е, че на места бяха отрязани видимо здрави дървета, които препречват пътя и възможността за преминаване на каруци и по-тежка техника, създавайки условия за навлизане в гората и извозване на дървен материал.

И въпреки, че се влагат средства за облагородяване, с цел привличане на посетители в парк „Ридо”, то същевременно се унищожава най-ценната даденост на лесопарка, а именно – неговата природа. И какво ще виждат скоро посетителите на местността – едно парково обзавеждане, което губи своя смисъл и стойност при факта, че в непосредствена близост гората се унищожава.

Въпросът към местните власти, в частност г-н Георгиев и Общинското лесничейство е: Докога ще продължават тези действия, насочени към унищожаване на природата? При това природа, която е парк и е в рамките на града.

Видно от снимките е, че сечта е доста мащабна и по протежението на Ихтиманско шосе. Няма ли власти в града, които да контролират тези незаконни действия? Не е ли редно да се мисли в посока залесяване на изсечените площи? Генерално, каква е официалната позиция на Община Самоков и Общинското лесничейство по унищожаване на най-ценното – природата в града?

сн. Ясен Джабиров

Related Articles

One Comment

 1. Хубава статия ..отбелязвате че служителите на общинска администрация и общинското лесничейство не могат да се справят с поголовната сеч …
  Решениети е просто и елементарно всичките служители да заминават в книжарницата купуват си:
  Химикал и кариран лист и пишат
  МОЛБА ЗА НАПУСКАНЕ
  МОТИВИ- НЕ МОЖЕМ ДА СЕ СПРАВИМ И ЗАПЛАТИТЕ КОИТО ПОЛУЧАВАМЕ НЕ ГИ ОПРАВДАВАМЕ
  НАПУСКАМЕ 😀😀😀😀😀за да не се ИЗЛАГАМЕ ПРЕД ОБЩЕСТВОТО
  С УВАЖЕНИЕ:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close