ЗлободневноОбществоСамоков

Докато едни пируват сред природата, други чистят след тях

Анна Манова

Докато едни пируват сред природата и оставят след себе си свинщина, други не могат да търпят подобни гледни и запретват ръкави да чистят. Такава е ситуацията от последните дни.

Макар да се намираме в епидемична обстановка, която е принудила всички да се затворят по домовете си, много хората намират своето малко бягство в различни кътчета около Самоков. Хубавото и топло време през почивните дни предразположи групи самоковци да излязат на пикник в двата парка „Лаго” и „Ридо”. И това си пролича по следите, оставили след себе си.

Множество снимки на възмутени граждани обиколиха социалната мрежа, показвайки нагледно и в детайл какво точно са консумирали онези, които са били там. Сигналът, който достигна до нас е от парк „Лаго”, където на обособени кътчета за отдих с маси и пейки се търкалят останки от салати, кенчета бира, пластмасови прибори, вестници и купища друг отпадък. Самото място е доста закътано. Оказва се, че точно преди седмица група самоковски младежи, минавайки оттам виждат колко е мръсно и се организират да почистят. В импровизираната кампания се включват Христо Вуков, Калоян Тодоров, Калоян Сайменов, Александър Сайменов, Петър Въжаров и Йоана Радославова. Те успяват да съберат около десет чувала с отпадък, отнема им около 20 минути да оставят мястото такова каквото трябва да бъде – чисто и приятно.

„С приятели много обичаме да се разхождаме сред природата и да си организираме скари и пикници на открито. Но винаги се стараем да почистим абсолютно всичко след себе си и това става за много кратко време. Миналата седмица отидохме до парк „Лаго” и се разходихме по пътечки, през които не бяхме минавали. Попаднахме на приятно кътче за отдих, но затрупано с боклуци. Имаше навсякъде бутилки, хартии, фасове. Това остави в нас много лошо впечатление. Затова решихме на следващия ден да се организираме и да почистим.  Винаги сме свикнали да обвиняваме някои друг за всичко, но сами сме си виновни. Когато видяхме снимки на същото място, затрупано отново с толкова боклуци много се разочаровахме”, сподели Христо Вуков.

Само седмица след почистването от страна на групата младежи, ситуацията около беседката в „Лаго” е същата.  Но всичко опира до лично самосъзнание и напомня малко на пир по време на чума – буквално.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close