Седмицата

Дойде ли Видовден за Общината? 2 млн евро компенсация от Супер Боровец под въпрос

супер боровецАнелия Балабанова

Последното заседание на Общинския съвет се оказа доста интересно. По време на сесията гръмна новината, че Общината може и да получи исканата компенсация от 2 млн. евро във връзка с отпуснатия от дружеството „Рила Самоков 2004” АД  заем на TBIL. Във връзка с решение от месец април, адв. Е. Вададжийска съобщи, че в резултат на предприетите действия и водените преговори, мажоритарният акционер Боровец Инвестмънт /Държавния фонд на Оман/, ще откупи заема на дружеството TBIL и ще компенсира Общината с 2 млн. евро, които ще бъдат преведени в бюджета след провеждане Съвет на директорите на „Рила Самоков 2004” и приключване на процедурите. Средствата ще се разходват по решение на ОбС. Всичко това звучи твърде добре, за да е истина, но един ден може и да стане. Скептицизмът  е напълно оправдан след тоталния провал на проекта „Супер Боровец”, но надежда винаги има.

В началото едно от оправданията за замразяването на грандиозното начинание беше финансовата криза, а ябълката на раздора към днешна дата е въпросният заем, отпуснат на „Транс Болкан Инвестмънт Лимитед” /TBIL/ в размер на  7.2 млн. евро. През 2012 г. кредотополучателят прекратява участието си в проект „Супер Боровец”, а вземането остава да виси като несъбираемо. Това едва ли би изненадало хората, които следят отблизо развитието на тези афера. Най-логично към днешна дата е Община Самоков да продаде акциите си и да потърси обезщетение. Понесените щети са еквивалентни на акционерния дял, който в случая е 25%. Съгласно закона, акционерите, които притежават поне 10% от капитала имат право да заведат иск за търсене на отговорност за вреди, причинени от дружеството, в резултат на дейността на всички изпълнителни директори от януари 2012, които не са предприели съответните действия. По груби изчисления понесените загуби се равняват на около 2 млн. евро. Това са едни пари, които представляват компенсация за загуби в резултат претърпени вреди от този неправомерно предоставен кредит от дружеството „Рила-Самоков 2004” АД на ТБИЛ. Става дума за 2 млн. евро.

Адв. Е. Вададжийска коментира, че се прави всичко възможно тези пари реално да дойдат. В тази насока се работи вече една година, откакто тя и Георги Димитров бяха избрани за представители на Община Самоков в дружеството на мястото на Юри Бодуров и инж. Евелина Перфанова. „Този проект може да съществува, независимо по какъв начин – дали ще се развива, дали Оманският фонд ще си продава акциите. С участието на Общината в това дружество цената ще е една, ако няма – ще е друга. Тя се явява своеобразен гарант и това е една от причините останалите акционери да не желаят Самоков да напуска дружеството” – анализира ситуацията адв. Вададжийска и добавя, че в близките месеци предстои да се проведе Общо събрание на „Рила-Самоков 2004” АД. На него ще бъдат поставени и други наболели въпроси. Един от тях е свързан с преместването на офиса.

Участието на Общината в проекта „Супер Боровец” и в останалите дружества и под каква форма ще продължи то беше един от най-често отправяните въпроси от страна на „Самоковци за Самоков” към общинското ръководство. Към днешна дата има известно раздвижване и дано индикациите с положителен знак станат реалност. Колкото по-скоро, толкова по-добре.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close