Регионални

Доживяхме! АПИ стартира обществена поръчка за рехабилитация на пътя Самоков – Дупница

„Самоков 365”

Най-после исканията на самоковци за ремонт на пътния участък Самоков – Дупница бяха чути.
След организирано шествие, създаване на Инициативен комитет, многократно писане на писма от страна на кмета на Община Самоков до институциите, срещи на протестиращи с директора на АПИ Дончо Атанасов и подготвяне на нови протестни действия, свързани със затвяране на пътя Самоков – Дупница, в сайта на Агенция „Пътна инфраструктура” беше упоменато, че ремонт ще има. Това стана ясно на 2 август.
Този ремонт е повече от наложителен предвид факта, че такъв не е извършан по отсечката повече от 30 години. През 2013 година е извършен основен ремонт на 37 км. от път II-62 в участъка на Кюстендил – Дупница и 4 км. от обходния път на Дупница по програма „Транзитни пътища”. Всичко, което е правено до този момент по пътя Самоков – Дупница е да се изкърпват новопоявилите се дупки по асфалта. А шофиращите почти ежедневно в тази посока са категорични, че причината за ставащите ПТП по него не се дължат на карането с несъобразена скорост, а са причинени от големия брой дупки и образувалите се на места свлачища. Освен че е неравен, пътят е и тесен. Последните протестни действия от страна на самоковци бяха през май месец тази година, когато колона от коли въпрепятства за около час движението в посока Самоков – Дупница. Самоковци се обединиха и около Инициативен комитет, в който главни действащи лица са Илиян Чалгънов и Екатерина Василева, подкрепени от още около 20 души. Те заедно стояха зад организирането и на поредния протест, планиран за 6 август. Само няколко дни преди самоковци да затворят отново пътя стана ясно, че е стартирана обществена поръчка за рехабилитация на 32,5 км. от път II-62 Дупница – Самоков по ОП „Региони в растеж” 2014 – 2020 г.
Това е основен пътен участък, който преминава през областите Кюстендил и София. Той свързва ГКПП „Гюешево“ с АМ „Струма“, първокласния път I-1 София – Благоевград и АМ „Тракия“. А с реализацията на новия проект ще се повиши безопасността и комфортът на пътуване от Кюстендил до Самоков.
Общата прогнозна стойност на обществената поръчка е над 22 млн. лв без ДДС. Тя е в две обособени позиции. Първата е участъкът Дупница – Клисура, което е 16, 808 км. с индикативна стойност – 9 284 980 лв. без ДДС. Втората е Клисура – Самоков с дължина 15, 711 км. и с индикативна стойност – 12 998 292лв. без ДДС.
Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 15 месеца. Кандидатите могат да подават офертите си до 17,30 ч. на 11 септември 2017 г.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close