Предприемачи

Дограмата като дългосрочна инвестиция

Ако дограмата на къщата ви хлопа, значи е крайно време да я смените. Дървените врати и прозорци са вече история и постепенно отстъпват място на алуминиевите и PVC плоскости – последен писък на модата. Въпреки безспорните предимства, малко семейства се решават да подменят вратите и прозорците на жилището си поради чисто финансови причини. Коментарите на специалистите са посока на това, че първоначалният бум е последван от изключително затишие. ЕТ „Мезон. ел” е от малкото все още работещи фирми в тази област. Ето какво ни разказаха собствениците Зорница и Румен Манови.

 dograma 1

Г-н Манов, вашата фирма е една от малкото работещи в сложната икономическа обстановка. Как успявате да се справите?

Вече трета година се работи доста тежко. Просто хората нямат пари.

 

Под тежко, може би имате предвид, че са намалели поръчките. Така ли е всъщност?

Поръчките поне три пъти намаляха, на моменти и повече. Преди години работехме непрекъснато. Дори и през зимата, не сме спирали. Сега от ноември до февруари, март нямаме почти никаква работа. Доста ни е трудно.

 

Защо се захванахте с производство на дограма?

Аз съм завършил Висшия лесотехнически институт. Специалността ми беше дървообработване и първоначално се занимавах именно с това – изработване на врати, кухни, конструкции от дърво. В един момент интересът към дървото спадна. Минахме на ламинати.

 

Г-жо Манова, обмислено решение ли беше смяната на дървото със съвременни материали и защо предприехте?

Първоначално проверихме много обстойно ситуацията на пазара. С каквото и да се захванеш, не може да се хвърлиш без да си проучил като цени, като работа, като количество. На панаира в Пловдив открихме фирми – производители, вносители на профили и машини. Свързахме се с тях и лека-полека закупихме машини, необходими за производството. От началото правехме дървена дограма, стъклопакетна и се оказа, че цената на ПВЦ дограмата е по-ниска отколкото на дървената. Изисква по-малко поддръжка и затова се преориентирахме към този бизнес. Като цяло има редица предимства.

 

Колко време вече се занимавате с ПВЦ дограма?

Вече осма година.

 

Ако трябва да направите съпоставка за ситуацията сега и преди осем години, забелязвате ли някаква промяна?

Промяната е тази, че работата е три или четири пъти по-малко. Надценката, която получаваме, е много по-малка от преди. Само по-големите фирми могат да си позволят да свалят цените, защото са директни вносители на профили. Ние като дистрибутори също поддържаме голям асортимент от вносни профили. Хората започнаха да искат немска дограма, с по-добро качество, 5-6 камерна и се опитваме да задоволим техните желания и потребности.

 

Напоследък много се говори за енергийна ефективност. Вие до момента изпълнявали ли сте такива проекти?

Да. От опит можем да кажем, че хората са доволни от тази програми, защото леко и бързо се справят с финансовите проблеми, а пък зимата им е топло. За нас е по-добре, защото клиентът си идва с документи от банката. Оттам отпускат кредита на база офертата, която сме изготвили.

 

Много се коментират злоупотреби при участие в търгове и обществени поръчки, има ли такива и в този смисъл възможно ли е големия да изяде малкия?

Да, като нищо и точно това е проблема. Една голяма фирма може да си позволи по-ниски цени. Ние големи обекти почти не сме работили. Насочили сме се предимно към еднофамилните къщи, защото при големите не можем да се класираме. Имат редица изисквания, на които ние не можем да отговорим. Скоро се интересувах за една кооперация. Искаха да докажа оборот от предходна година най-малко три милиона. Как да го докажа?

Може би трябва да се помисли за малкия бизнес. Че и ние сме на пазара, съществуваме и някои трябва да ни обърне внимание. Трябва да има работа не само за големите, но и за по-малките. И големите фирми работят с подизпълнители, но не е същото. Минавайки през няколко ръце, парите за крайния получател намаляват. Имали сме предложения да работим за големи фирми, но те искат много ниски цени. И като им кажем, че не може да се включим в цената, те се отказват. Даже са ни предлагали – не слагайте желязо, взимайте евтини окови. Ние избягваме да го правим, защото рефлектира върху нас. Най-пресният пример е с училищата. Имаме познати учители, които се оплакват, че дограмата не е изработена добре. Напълно нормално е. При положение, че минава през три ръце, последният си е спестил панти, обков, гуми. По-тънки железа слагат, ей такива неща.

 

Конкуренцията притеснявали ви по някакъв начин?

По принцип не. Човек, който иска качествена изработка идва при нас и му обясняваме. В Самоков има много офиси и на фирми от други градове. Нашето предимство е, че като дойде клиентът на място му показваме, монтираме и поемаме изцяло поддръжката.

 

Какви са ви впечатленията, мина ли първоначалният бум, който беше преди 3-4 години?

Преди три години започна да намалява работата. Постоянно намалява с всяка изминала година.

 

На какво се дължи това?

Според мен първият фактор е, че доста хора, които имаха възможност си посмениха дограмата. Има и още, които трябва да сменяват, обаче те нямат възможност. Но всеки иска да си смени, до такъв извод сме стигнали. На една къща, която има изолация и сменихме само на две стаи дограмата. А тя беше с такова парно, електроника вътре и даде веднага разлика в температурата от 7-8 градуса.

 

Мислите ли да се занимавате с това и в бъдеще?

Вече се замисляме с нещо друго да се занимаваме. В последно време май работим само за данъците. Останахме в България и трябва да измислим нещо, за да продължим.

 

Вие сте от хората, решили да останат в България и да се борят. Какво ви мотивира?

Може би известна доза инат. И двамата сме учили в други градове и когато се върнахме, през 1993 година, започнахме да опитваме какво ли не. Аз започнах работа в Радиозавода като счетоводител, а съпругът ми работеше в Регистрационна техника като заместник-началник на дърводелския цех. Полека-лека се ориентирахме към частния бизнес в редицата кризи, които ни предостави съдбата. И донякъде е добре, защото в тоя бизнес, макар и малък, човек вижда много стойностни неща. Срещали сме се с различни хора, имали сме се допир и до друга култура – успяхме да изнесем няколко прозореца за Швейцария.

 

Какви изводи си направихте лично за себе си?

Че човек може да устои на всякакви трудности, стига да умее да работи в екип, човек до себе си и известна доза късмет.

 

Споменахте за сте работили в големи предприятия, но в частния бизнес е по-различно. Важно ли е да се следва динамиката?

Ами да, ако няма динамика и нещата са в застой не е добре. И двамата харесваме мобилната работа. Харесва ни това всичко да зависи от нас и просто нещата опряха до това сами да определяме начина си на живот.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close