Самоков

Доброволчески ден в Девически манастир – Самоков

Анна Манова

14331758_10207684643215191_277475715_n

Съботният ден /10.09.16г./ мина под знака на доброволческия труд в Девически манастир „Покров Пресвета Богородица” в Самоков. Инициативата беше на Сдружение „Здраве, екология, туризъм”, с председател Людмила Бързанова и подкрепена от дарителската кампания „Избери, за да помогнеш” на Райфайзенбанк, чиято основна цел е да подпомага различни региони в България.

20160910_110531

В рамките на седмото си издание, кампанията заедно със Сдружението се бяха заели с един от 100-те туристически обекти, който се намира на територията на Самоков, а именно Девическият манастир в града. Те съвместно са събрали 3 хил. лв. от дарители за реставрация на стенопис на Захари Зограф от 1837 година, намиращ се в притвора на манастира. Този стенопис е един от шедьоврите на Самоковската художествена школа. Заедно с това като финал на съвместния проект и по идея на Людмила Бързанова в събота /10.09/ беше организирана група от софийските клонове на банката в доброволчески ден. Около 25 души се включиха активно с помагане във всякакви дейности в манастира – косене на тревата, почистване на иконите, варосване на дръвчетата, миене на прозорци, подрязване на треви и вадене на картофи от стопанството на манастира. Игумения Пелагия сподели, че до този момент това е най-голямата група от доброволци, посещавали и помагали в „Покров Пресвета Богородица”.

„Много сме доволни, че в рамките на седмото издание на кампанията „Избери, за да помогнеш” успяхме да подкрепим Девическия манастир в Самоков, като служителите на банката и самата банка дариха над 3 хил. лв. за възстановяване на стенописа на Захари Зограф. А в съботния ден освен финансовата подкрепа, дойдохме да помогнем в различни сфери от живота в манастира”, сподели Борислава Денова – началник отдел „Комуникации” в Райфайзенбанк.

За 7 години кампанията „Избери, за да помогнеш” е събрала над 2 мил. лв. в подкрепа на 189 проекта от различни сфери – култура, образование, екология и здравеопазване. „В Самоков до момента сме подкрепили и още един обект –  ЦСРИ „Довери ми се” с изграждането на детска площадка, намираща се в двора и отговаряща на нуждите на децата там. Това, което правим тук е да помогнем в подготовката на храмовия празник на манастира, който предстои в началото на октомври”, поясни координаторът на проекта Руслана Щилянова.

20160910_105311

Сдружение „Здраве, екология и туризъм” от 2015 година се включва в кампанията „Избери, за да помогнеш” на Райфайзенбанк. Самото Сдружение съществува от 2002 година и работи в областта на образованието, културата и социалната сфера. А от 2004 година реализира различни проекти на територията на Самоков. „Работихме върху проекта за възстановяване на стенописа на Захари Зограф в притвора на манастира. Средствата бяха събрани от дарения. С тях освен стенописа успяхме да закупим една икона на Исус Христос и да направим един посетителски кът с 3 пейки и маса в двора, където хората могат да идват и да отдъхнат. Финалът е доброволческият ден, малко преди храмовия празник на манастира. Предвиждаме още съвестна дейност с кампанията, която ще включва отново самоковския район”, каза Людмила Бързанова.

Стенописът е напълно завършен и може да бъде видян в готов вид в притвора, около два месеца са били необходими за подготовката и реставрацията му. Посетителският кът се намира в двора на храма, в близост до манастирската лоза. Храмовият празник на манастира се чества на 1 октомври.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close