Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Доброволци изградиха параклис над Долни Окол

Aнна Манова

Нов параклис над самоковското село Долни Окол беше осветен навръх почитания християнски празник Голяма Богородица. Той  се намира в местността, позната като „Вирковица” и оттам като на длан се вижда цялото село.

Казват, че дом и храм се строят не само със силни ръце, но се изисква и голямо сърце. Параклисът е изграден изцяло по идея на местни жители, които милеят за родното място. В рамките на два месеца група ентусиазирани доброволци успяват не само да поставят началото на новото свято място в Долни Окол, но да го издигнат от основа, да направят голям навес с пейки, да изградят малка чешмичка. И не на последно място да се погрижат точно на 15 август да е с отворени врати и да посреща гости от близо и далеч, които  да запалят свещ, да се помолят за здраве и да хапнат вкусен курбан, точно както повелява традицията.

Всичко е направено благодарение на Комитета за възраждане на Долни Окол. Това не е официално регистрирано дружество, но е събирателно за всички дейни хора, които имат желание със собствени сили и средства да спомогнат за опазването и развитието на селото. Негов председател е Стоян Саладинов. Съществуват под тази форма от около пет години и се събират три пъти годишно, за да обсъдят какво е необходимо да се направи, къде и как. По думите на кметския наместник Николай Стойнов, който също е част от организацията, към нея непрекъснато се присъединяват нови и нови хора. А идеята за параклиса отлежава в съзнанието им около три години, когато най-накрая решават, че е настъпило точното време. Финансирането става изцяло от средства на Комитета.

„Имаше много бригади на доброволни начала, които работиха за изграждането на параклиса. Нямаше човек, който да съм повикал и помолил за помощ и да не се е отзовал. За мен беше важно да се случва това обединение на хората и те да правят нещо заедно. В случая хората повярваха в духовното начало. Селото не е голямо, по постоянен и настоящ адрес наброява около 190 жители, по постоянен – само 90. Доволен съм от всички хора и съм им много благодарен”, сподели пред екипа на „Самоков 365” изпълняващият длъжността кмет Стойнов.

Параклисът носи името на  Светата Майка – „Св. Богородица”, която от дълги години се смята, че е покровителка и закрилница на нашия край. Не е случаен фактът, че голяма част от църквите и параклисите в самоковско носят именно нейното име.

Мястото също не е избрано случайно. Местните хора разказват, че някъде в началото на 20 век  на един болен дядо от селото му се присънва Богородица, която го насочва точно към определено място, на което  ако направи оброчище ще оздравее. На другия ден човекът се захванал за работа, направил каменна зидария и оброчище. Имало и каменен кръст.  Кметският наместник на Долни Окол Николай Стойнов ни отведе на мястото, до което се стига по два начина – по-пряк от центъра на селото през гората и малко по-дълъг, направен през ливадите от камионите, които са извозвали тежкия материал за построяването на параклиса. Той също е чувал тази легенда, която се предава от уста на уста във времето. Каменният кръст го има още там. До него се намира икона на Божията майка. На това свято място от години местните раздават курбан на 15 август за здраве, палят свещи и оставят цветя пред иконата и кръста. Като цяло почитат мястото и вярват в неговата святост.

А от тази година имат възможност да посрещат големия християнски празник, който е й храмов, подобаващо. Чудесна спираща дъха гледка се открива от входа на параклиса навън. Той наподобява на стожер, пазещ цялото село.  По думите на кмета това е една от най-хубавите места и разкриващи се гледки в Долни Окол. Няма как да не се съгласи човек. Заобиколено е от красива природа, спокойствие и панорамен изглед към цялото селото. Това е място до което може да се разходиш, да се помолиш, да отпочинеш от натоварения делник пред цялата тази красота, която улавя сетивата. Освен параклиса на това място, по желание на кмета, е запазен малък навес, който майсторите направили, за да се крият от жаркото слънце и от дъждовете, и с намерение да махнат, когато приключат.

„Помолих да оставят малкия навес, пейката и масичката. Харесах ги, видяха ми се много симпатични и веднага им намерих приложение – това може да е място, на което да се раздава курбанът. Така и стана. Бяхме подготвили рибен курбан, защото празникът се падна в сряда. Освети го отец Петър Пенев. Имаше допълнително един казан с боб като дарение от доброволци. Отделно имаше около 250 порции риба”, сподели Стойнов.

От другата страна на параклиса има изграден голям навес и пейки, за да може хората да седнат и да хапнат от вкусната гозба на спокойствие и сладка раздумка. Прави впечатление, че на гредите на самия навес са поставени икони, изрисувани на керемида, специално дарени и наречени от хората. Самият параклис все още не е изографисан, очаква се съвсем скоро това да се случи благодарение на сръчните ръце на самоковеца Росен Струмин, който любезно е дарил своята дълго съхранявана първа икона именно в Долни Окол, подкрепящ благородното начинание. Има и доста икони, които са дарени от жители на селото.

Непосредствено до навеса, малко странично зад параклиса, има и малка чешмичка. За каптажа и прекарването на вода от 300 метра до параклиса се е погрижил лично Веселин Веселинов. До този момент течаща вода там не е имало.

В цялото пространство има нещо магично. Струва си всеки да се увери сам и да разбере за себе си какво му носи подобно единение с природата и Бог.

„Единственото ми желание е под формата на апел да се пази направеното. Мисля си че не е невъзможно, защото голяма част от местните жители се включиха със собствени сили и средства, и помогнаха за неговото по-бързо изграждане”, заключи кметът на Долни Окол Николай Стойнов.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close