ОбществоРегионални

Доброволката от БМЧК Гергана Вардарова:„Никога няма да ми омръзне да бъда добра”

Анелия Балабанова

Гергана Вардарова е едно от младите попълнения в БЧК. Възпитаничка е на Италианския лицей в София и е координатор на Шеста териториална организация на БМЧК в София. Срещнахме ви с нея по време на тазгодишната инициатива, с която беше отбелязан Денят на розовата фланелка в ОУ „Христо Максимов”. „Занимавам се с различни благотворителни каузи и дейности още от малка” – споделя тя. Благотворителността осмисля ежедневието й и свободното време. Какво обаче може да накара един млад човек да помага и много ли се изисква затова? Как останалите възприемат подобни каузи? Има ли нужда от доброволци и благотворителни организации като БЧК днес? Отговорите на тези и други въпроси търсим от Гергана Вардарова.

Привет, Гергана. В твое лице срещаме млад и позитивен човек, който беше в центъра на едно от събитията в Самоков по повод деня на розовата фланелка. Разкажи ни малко повече за теб.

Здравейте. Казвам се Гергана и съм възпитаничка на Италианския лицей в София. Координатор съм на Шеста териториална организация на БМЧК /Български младежки червен кръст/ в София. Занимавам се с различни благотворителни каузи и дейности още от малка. Всяка година, заедно с членовете на БЧК, организираме събития по повод Международния ден срещу насилието в училище. Запознаваме децата със същността на този ден и ги призоваваме да бъдат част от това честване. Известен още като Ден на розовата фланелка, този празник се чества не само за да бъде оказано съпричастие, а най-вече за това да научим и помогнем на децата да осъзнаят, че насилието няма място в класните стаи и изън тях.

Каузата да помагаш кауза за цял живот ли е?

Да помагаш не е кауза, това е призвание, воля и най-вече човечност. Това е нещо, което идва отвътре – от душата, от сърцето. Всеки един ден става по-стойностен и по-добър само с един жест или постъпка. За мен, пълноценният начин на живот се свежда до поредица от постъпки, които осмислят съществуването на всеки един от нас.

Какво те мотивира?

Мотивацията не винаги идва от някого или от нещо. При мен тази теглеща живота сила се намира някъде дълбоко вътре. Да усетиш, че някой друг се е усмихнал или е щастлив, просто заради теб, ти носи едно уникално и незабравимо усещане. На първо място е личната вродена мотивация, след това специална част са хората в нашето ежедневие, не само близките, но дори и най-различните странници по улиците.

Кои са основните дейности, реализирани от младежката структура на организацията?

Благотворителността и информираността на обществото са главните приоритети на организацията. Помощта с храна, дрехи и средства са от изключителна важност за благоприятното пребиваване на цялото население в една държава. Както казах това да сме информирани също играе роля в този динамичен начин на живот, който водим.

Интересно е да ни споделиш от първо лице пред какви трудности са изправени младите хора в България и имат ли енергия да направят страната ни по-добро място за живеене…

Трудностите, пред които ние младите сме изправени са много и се появяват неочаквано. Дългият път към успеха е изпълнен с препятствия и те са различни за всеки един от нас. Колкото и тежко да е всичко, което ни предоставя съдбата, ние сме длъжни да се справим и да бъдем силни до самия край. Според мен всеки един млад човек се нуждае от воля, постоянство и енергия. Всеки един от нас притежава тези качества и изцяло от него зависи да ги развие в правилната посока. Нашата страна има много поводи за гордост именно с нас, младите. Промяната и подобряването на начина ни живот има шанс да се осъществи и бъдещето на нашата страна е изцяло в нашите ръце.


Как смяташ, подкрепя ли държавата в достатъчна степен младите хора?

Според по-голямата част от обществото младите не са тези, които трябва да коментират това как институциите и управляващите се справят и дали тази подкрепа е достатъчна. Противно на това, аз мога да изкажа моето мнение по този въпрос. За моите 17 години опит изградих доста по-обширно мнение – при срещата ми с народни представители, управленци, политици извън пределите на България. Държавата определено подкрепя и стои зад младите хора, но не достатъчно. На първо място всеки един млад човек притежава различен талант и той да бъде развит от управлениците посредством институциите на една страна. След това трябва да ценим и да предразположим младите към това да се грижат, останат, развиват и да представят отлично родината си. Държавата трябва да работи повече върху връзката си с младото население.


С колегите ти от БМЧК вероятно имате контакт с други младежки организации в страната. Какви каузи мотивират и привличат  хората да се организират и сдружават?

БМЧК работи и си сътрудничи с най-различни организации и не спира да организира събития. Тази енергия и отдаденост, които притежават доброволците са основното нещо, което кара хората да се замислят и да се обединят в името на доброто.

На какви критерии трябва да отговаря един доброволец и всеки ли може да стане такъв?

Единствено условие да бъдеш част от Българсксия червен кръст е да имаш време и желание да помагаш и да се информираш.

Смяташ ли и в бъдеще да се включваш и отдаваш на доброволчески инициативи?

Всеки един доброволец остава до живот такъв, независимо дали е част или не от дадена организация. Още от сега знам и нямам търпение да бъда част от най-различни иниацативи. Това да бъда добра никога няма да ми омръзне и винаги ще се старая да давам максимума от себе си при всяко едно мое действие или досег с хората.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close