ЗлободневноРегионалниСамоков

Доброволецът Александър Костадинов за пожара в Рила: Опасно е, бъдете внимателни

„Самоков 365“

Поради големия интерес към поста в социалната мрежа на самоковеца Александър Костадинов, в който приканва за включване на доброволци в акцията по гасенето на пожара в Рила, екипът ни се свърза с него за повече яснота.

Докато се разхожда в курорта Александър разбира за пожара, пламнал над Боровец. Бързо взима решението да се включи като доброволец, без да се е занимавал до този момент с такава дейност. Воден е единствено от любовта си към планината и желанието да помогне. Стига до мястото на пожара с джипа на негов приятел. Качват се по Мусаленската пътека, където намират горски служители и пожарникари, които ги насочват къде точно да отидат. Костадинов качи и клипчета от момента на гасенето. По думите му хеликоптерът с водата е бил крайно недостатъчен, а резервоарът му малък. Вятърът от своя страна допълнително е спомогнал за разрастване на пожара.

„Случи се така да съм доброволец на пожара, горящ над курорта ни. Качих се до мястото с моя приятел лесовъд Константин Георгиев. Днес той беше един от двамата човека, които поеха най-висок риск за живота си, защото с две лопати успяха да спрат временно пожара да не се разраства към Мусаленската пътека. Те бяха в подножието на отвестната скала и на 40 метра денивелация, като забавиха доста време огъня. Но в крайна сметка две огромни горящи дървета паднаха от скалата, буквално на метри от тях. Ако има герои през този ден това са Костадин и колегата му Ники!”, сподели Костадинов. И продължи:

“Опасно е и не е за неподготвени хора. На място имаше горски служители и пожарникари, които ни насочиха как да действаме и кога да се пазим. Видях с очите си как хора с лопати могат да помогнат на това пожарът да не се разраства“.

След като е бил вече на място и е видял реалната ситуация решава да апелира в социалната мрежа повече доброволци да се включат в акцията по гасенето. Като подчертава, че трябва да бъде с разум и подготовка. Да бъде преди всичко безопасно за всички, които решат да се включат.

„Утре сутрин, към 6:30 часа, ще има над 80 души професионални служители – от горските стопанства и пожарникари. Всеки, който реши да се включи трябва внимателно да слуша напътствията на професионалистите. Не бива да се подценява ситуацията. Най-важното е да носят вода със себе си, шал на устата, в случай, че има дим и е затруднено дишането, може обикновена маска или маска с филтър, по-сериозни обувки, подходящи дрехи – дълги, може яке, по възможност да вземат със себе си лопата“, казва Александър Костадинов.

По думите му организацията е спонтанна, пред Кабинковия лифт в 6:30 часа. Той допълни, че са организирани шлангове от няколко общини, има и цистерни с вода.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close