ОбществоРегионалниСамоков

Добрият пример: Има хора, които се стараят общите площи да са чисти и красиви

Анна Манова

Добрият пример го има, макар понякога да ни отнема време да го забележим. Все още се намират хора, които имат желание да участват в това да направим мястото, на което живеем по-красиво и приветливо. Те не пестят силите, свободното си време и труда си да задвижват механизма на добротворството и да се стараят да бъде „заразно” и за останалите. И го правят, водени единствено от личното си отношение, което не е с някакви користни цели. Такъв човек е Латинка Йорданова, която живее в блок 18 в кв. „Самоково” и се грижи за добрия вид на градинката и междублоковото пространство. Тя не губи вяра, че с общи усилия тази тревна площ може да бъде поддържана и да радва окото както на живеещите там, така и на преминаващите.

Споделя, че преди около две години успява да организира по-голямата част от живеещите във входа и за около два часа успяват да почистят боклуците, да насадят дръвчета и да оформят малка градинка. Друг самоковец от съседен блок решава да помага с косенето и поддържането на тревата съвсем доброволно, защото се числи към тези, които имат отношение към заобикалящата го среда. За останалите обаче излизането на обща оборка и поддържане на оформената красива площ се оказва единичен акт. От своя страна Латинка продължава с грижите. В момента на мястото има вишна, слива, бял люляк, орех, стъпаловидно подстриган жив плет и малка градинка, в която са цъфнали иглики. Намирам я да плеви и да почиства мястото, защото споделя, че това й доставя истинско удоволствие и не може да остави насажденията просто така, на произвола. Наскоро поставя и табелка на мястото с надпис: „Не хвърляйте боклук в тревата”, която по думите й е дала ефект.

„Да се грижа за това пространство ми доставя истинско удоволствие. В началото много се натъжавах, когато някой е откъснал цвете или си е изхвърлил боклука. Но постепенно свикнах с тази мисъл. Повече хора се събирахме, но всеки иска друг да се занимава. Това не ме отказва да поливам дръвчетата и цветята, да се грижа за живия плет и за тревата. Сега съм дала табелката за опазване на чистотата да я направят по-красива и пак ще я поставя. Мисля че дава резултат”, споделя Латинка Йорданова.

Оставям я с усмивка да се грижи за общото пространство и с надеждата повече хора да имат сетива за красивото и да искат да се грижат за него и да му се радват.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close