ОбществоРегионалниСамоков

Добрият пример: ентусиасти почистиха около Самоковото

Анна Манова

Социалната изолация и извънредното положение продължават вече месец. Много хора, останали вкъщи, търсят разнообразни варианти за пълноценно осмисляне на времето. В тази връзка  няколко самоковци спонтанно решават, че могат да бъдат полезни и да почистят един участък от Туристическата градина, който обичат и често посещават – около Самоковото.

Захари Велчев и още 2-3 приятели, намирайки се около Самоковото в Туристическата градина пред погледа им вместо красива пролетна картина се разкрива немарливостта на хората, посетили това място и оставили след себе си свинщина. Следва бърза организация, намиране на чували и почистване. В импровизираната акция се включват на драго сърце Захари, Венцислав Попов, Георги Груев, Анет Попова, Анна Кирова, Ася Гьошева и Дико Митев. За по-малко от час успяват на съберат няколко чувала с отпадъци.

„Пространството беше много мръсно. Стана ми изключително неприятно, защото това е едно от любимите ми места в града. Около паркинга при Самоковото имаше пластмасови чаши, кенчета от бири, семки, опаковки от храни и други гнусни неща. За кратко време успяхме да почистим. Явно това място е популярно и тук се събират доста хора”, каза пред „Самоков 365” Захари Велчев.

Доброволците се надяват да остане чисто възможно най-дълго време. Всъщност преди около година други активисти от „Чиста земя” направиха сериозно почистване на пространството, което включваше точно тази част на Туристическата градина, минаха и отсреща около настоящия дом за възрастни хора. Оттам изринаха голямо количество отпадък, поставени бяха табели, с които уведомяват гражданите, че извозването на боклука става безплатно до Депото. За кратък период от време ситуацията не е по-различна. На нито един от самоковските доброволци не става ясно и до днес, на кой му е приятно когато е сред природата да си хвърля боклука там, а не са се наслаждава на красотата и спокойствието й.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close