Регионални

„Дни на доброто“ в София и Самоков в подкрепа на инициативата „Към Върха“

„Самоков 365”

Благотворителна акция „Дни на доброто“ с цел подпомагане на инициативата „Към Върха“  ̶  деца с двигателни затруднения да бъдат качвани в планината, ще се проведе в гр. София и гр. Самоков от 26 октомври до 10 ноември 2017 г.

На 26 октомври от 18.30 ч. в Център Ателие „Николай Шмиргела“ на ул. „Ген. Паренсов“ 30, София, арттерапевтът Юлия Банкова ще представи книгата си „Откровения“  ̶  слова и картини с пръсти, по време на изложбата на оригиналните творби от стихосбирката. В рамките на „Дните на доброто“ тя ще проведе и артзанимания с деца и възрастни. Програмата ще завърши в Общинската библиотека на гр. Самоков.  Всички приходи от продажбата на книгата, картините и артзаниманията ще бъдат дарени за инициативата „Към Върха“.

НПО Сдружение „Към Върха“ е с идеална цел  ̶  подпомагане качването на деца с двигателни проблеми в планината. Виктория и Захари Недялкови са доброволци в ПСС отряд Самоков, но за целта специално завършват курс за планински водачи. Тяхната дъщеря Криси е на 13 години. Родена е със спина бифида и хидроцефалия. Двамата приемат огромното предизвикателство, което животът им отправя, с цялото си сърце, като подкрепят и насърчават не само своето дете в ежедневните му лични победи, но и се опитват да подават ръка на семейства с подобна съдба. Организират в Самоков с огромен ентусиазъм лагер за деца с тази диагноза не само за да им подарят няколко щастливи дни, а и за да подпомогнат родителите с подобен проблем. Малко хора си дават сметка колко важно е за едно дете с двигателни проблеми да бъде качено в планината. Често това е просто физически неизпълнима за семейството задача и върхът остава недостъпен за детето. За малките планината е възможност не само да сменят обстановката или да бъдат на въздух, а и реално да преживеят нова гледна точка: „какво мога; с какво се справих; какво постигнах, въпреки всички трудности; подкрепен съм в мечтата си; не съм сам; част съм от природата, което ме прави истински щастлив и по своему съвършен, защото в планината има място за всички, които се отнасят с разбиране към ценността на природните закони“.

Може би сте срещали един баща, който носи момиче на гърба си по някоя от пътеките в Рила. Това са крачките на Криси към върха. Това е всяко дете, незaвисимо от възрастта и съдбата си, поело към своята мечта…

„Книгата „Откровения“ е създадена точно за един месец специално за благотворителната акция „Дни на доброто“. Съдържа картини с пръсти (акрил) и слова-послания към фините нива на нашата същност. Вярвам, че „онова, което е горе е и долу“ и в този смисъл възприемам живота като най-голямото  училище. Убедена съм, че от нас зависи как точно изживяваме деня си и че е голям подарък възможността да го сътворяваме. В този смисъл всеки от нас е Творец на онова, което му се случва. Децата са естествени и непосредствени в изразяването на чувствата си и много любопитни. Така ни учат да оставаме отворени към всички проявления на живота. Докато рисувах с пръсти и пишех стиховете към платната, научих, че животът е творчески акт, в който чрез чувствата, срещите, обичта и изпитанията не само ние самите се развиваме и израстваме, което е и смисълът на съществуването ни, но на практика самата вселена разширява своето измерение, защото сме едно”, споделя авторката Юлия Банкова.

И продължава: „От дълги години една източна мъдрост определи житейската ми философия: „На живота, който просветлява моя път към истината, аз съм длъжен да помагам във всеки труден миг“. Забелязали ли сте как децата, без да се замислят, се притичват на помощ, защото за тях е естествено да дадат единственото, което притежават  ̶  безрезервна любов. Време е и ние да ги подкрепим в малките им стъпки към техния връх. Лично за мен върхът е във всеки от нас и децата с двигателни проблеми отдавна са го покорили”.

„Дните на доброто“ са естествено продължение на дейността на Център Ателие „Николай Шмиргела“,  където под различни форми се работеше с деца с нелечими диагнози. Да видиш звездичките в очите на тези деца не означава да ги съжаляваш, а да ги зачетеш в правото им да сътворяват по своему, което ги прави много щастливи. Днес в арттерапевтичното пространство чрез арттерапия, гещалттерапия, пясъчна терапия, фамилни констелации малките имат възможността да извадят частичка от притесненията си, а големите  ̶  да потърсят отговорите на въпросите, които като правило винаги са в нас.

„Дните на доброто“ ще завършат в град Самоков с любезната покана и съдействие на Общинската библиотека. На 3 ноември ще бъде представена книгата „Откровения“ и изложбата „Моят път към Върха“  ̶  картини с пръсти на Юлия Банкова. На 10 ноември ще се проведе благотворително артзанимание „Деца помагат на деца“  ̶  чрез своите рисунки.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close