РегионалниСамоков

Днес се проведе честване в памет на Паисий Хилендарски пред паметника му в Самоков

„Самоков 365”

Днес, в изпълнение на решение на ОбС – Самоков от юли миналата година, се проведе честване в памет на Паисий Хилендарски. Пред паметника на Хилендарския монах бе организирано кратко тържество. Кметът на Владимир Георгиев в словото си подчерта, че община Самоков включва в културния си календар събитие за отдаване на почит и преклонение към делото на Отец Паисий.

През тази година, в изпълнение на решение на ОбС, към името бе прибавено свети. Така паметната плоча на паметника бе допълнена с думата, която показва, че Паисий Хилендарски е канонизиран от църквата за светец. Д-р на филологическите науки Константин Рангочев направи кратка справка за откритите доказателства и научните публикации чрез които се доказва произхода на Паисий Хилендарски от Самоковска епархия. Сериозна изследователска дейност в тази сфера има и краеведът Иван Ненов.

На финала на честването присъстващите граждани и общественици поднесоха венци и цветя на паметника на Свети Паисий Хилендарски. Паметника на родоначалника на българското възраждане се намира на площад „Захарий Зограф”, а негов автор е скулпторът Величко Минеков.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close