Политика

Днес се вижда как действа политическото „ухажване”

izboriЕкип Самоков 365

Едномесечните политически совалки и „ухажване” на електората приключиха  този петък и днес самоковци ще трябва да направят своя /де/мотивиран избор.  От общо 315 кандидати за общински съветници, разпределени в 24 листи, трябва да съставим сложния пъзел на новия общински съвет. Очаква се той да бъде много по-пъстър и шарен в сравнение с преди, благодарение на преференцията. Което разбира се не означава, че „старите” лица не стискат палци да запазят предишните си позиции. На територията на общината има 65 секции плюс 3 подвижни. Някои политически партии напълниха догоре квотата си от 29 души, докато други останаха със скромните до 2-3 човека.

Префенциалното гласуване обаче е нож с две остриета и е в състояние да обърка сметките на политическите играчи.  Този политически сезон в битката за кметското място са 7-мина души, двойно по-малко от предишния път. Очертаха се две основни линии на агитиране – от абсолютната пасивност до всякакви прийоми за привличане на повече и повече симпатизанти.

Ако в града пускаме три бюлетини, то в селата те са 4. Само в Ново село и Долни Окол ще се назначава кметски наместник, а в Шипочан кандидатът е само един – досегашният кмет, което означава, че избор няма да има.  Някои села /Райово например/ с голям брой жители имат само двама кандидати, докато други, сравнително малки на техния фон, се радват на 5-6 мераклии. В малките села изборите ще приключат още днес без особени изненади. В Алино ще избират между трима кандидати, Бели Искър – 5, Белчин – 4, Говедарци – 5, Горни Окол – 3, Гуцал – 2, Доспей – 4, Драгушиново и Широки дол бият рекорда с 6-ма души, 5 в Злокучане, Клисура – 4, 3-ма в Ковачевци, 4 за Маджаре, 2-ма се борят за Мала църква и в Марица също. За Поповяне ще спорят 4-ма кандидати. 4 са претендентите и за Продановци, 2- ма за Радуил и за Райово. 5 са в Рельово. За Ярлово също са 3-ма души.

Социалните мрежи изиграха огромна роля. Използвайки техния неизчерпаем капацитет и възможността да се облъчват много хора, отделните стени и страници на претендентите лъснаха с най-различни снимки и зачеркнати числа.  Висока избирателна активност имаше още в началото на изборния ден, като вероятната причина за тази активизация са ексцесиите с екипа на водеща телевизия в махалата в Самоков. Отново наблюдателите и застъпниците превишават членовете на секционните избиратели комисии и са цели армии в и без това тесните коридори на местата, определени за избора. Познатата схема с наблюдателите и застъпниците не убегна на по-бдителните, които заподозряха в нея легално купени гласове.

Избори 2015 не минаха и без ключовата роля на кюфтето, както и на други хранителни продукти. Ех, за толкова време как пък не мръднахме. Електронното гласуване няма  как да предложи такива екстри, още повече, че то само по себе си изключва участие на неграмотни хора. Всякакви неграмотни хора без определен пол или етнос.  Може би ще убием идеята да гласуваме електронно, защото самото електронно гласуване не ни заслужава. Не сме дорасли за него и бихме го изкълчили до такава уродлива степен, че сами да не познаем след това намеренията си.  Но да не забравяме, че това е белегът, който би ни поставил  на по-високото цивилизационно европейско стъпало.

Колкото хора искат промяна, право пропорционално е съотношението с тези, които не я искат.

Времето е показател, че българите и в частност самоковци,  са привърженици на статуквото, което удобно изгражда зависимости, които след трябва да се доказват. То дава много неща, но в определен момент ги изисква обратно, а кой бяга от хубавото?

Драги самоковци, хубавото е, че регистрираме висока избирателна активност и повечето наши съграждани в този слънчев октомврийски ден, предпочетоха да пуснат бюлетина в юрната, отколкото да отидат за гъби.  Въпреки времето за гъби, важно е да изразим гражданската си позиция, за да не отива гласът ни като нежелан подарък.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close