БоровецОбществоРегионалниСамоков

Днес е Преображение Господне, храмов празник отбелязва дървената църква в Боровец

„Самоков 365”

На 6 август българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници – Преображение Господне. Началото на празника идва от първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните евангелски събития – явяването на Иисус Христос в небесна слава пред трима от най-близките му ученици. Днес е и храмовият празник на черквата в Боровец. Тя е единствената дървена църква в страната ни и една от големите забележителности на курорта. Изградена е през 1933-1934 г. по проект на архитекта Никола Лазаров в самобитен готически алпийски стил с дарения на общественици, учени, собственици на вили. Своята лепта е дал тогава и цар Борис ІІІ.  Храмът се обгрижва от сестринството на самоковския девически манастир “Покров Богородичен”.

За всички вярващи християни и до днес Преображение Господне е свързано с промяна и с нова надежда. Затова празникът се отбелязва в края на християнската църковна година. На този ден в Светата Литургия на православните храмове се прибавя специален Тропар (молитвено песнопение) със старославянското название „Начатки овощей”, а в Българската православна църква – „Освещаване на гроздето”. Защото, ако в северните православни земи в началото на август има само ябълки, то в българските по-южни земи вече е откъсната първата чепка грозде. За първи път то се освещава в храма и се яде на празника Преображение Господне.

Според българския народен календар на 6 август настъпва трайно преобразяване в природата. Слънцето обръща гръб на лятото и лице към зимата, щъркелите се събират на ята, преди да отлетят към топлите земи.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close