Регионални

Дирекция „НП Рила“ оказа съдействие за намирането на изгубено момиче в планината

zimata-np-rilaСлужителите от парковата охрана към Национален парк „Рила“ оказаха съдействие за намирането на изгубено момиче в планината в късните часове на неделния ден. Сигналът е подаден в 22.45 часа на служебния телефон на началника на отдел „Контрол и охрана“ към парковата дирекция от наемателя на хижа „Мечит“, който е потърсил съдействие за намирането на посетителка, която не е пристигнала в хижата.

Момичето е тръгнало от комплекс „Мальовица“ по туристическата пътека в посока хижа „Мечит“, но не е стигнало навреме. Причина за първоначалното й объркване е била гъстата мъгла.

От подаването на сигнала до 1.30 часа, началникът на отдел „Контрол и охрана“ към Дирекцията на НП „Рила“, хижарят и братът на момичето са определили точното му местонахождение – местност „Четарлъка“, като са поддържали постоянна връзка с него и са го ориентирали накъде да се движи. Служителят на националния парк е насочил хижарят към мястото, където се намира момичето, след което то е прибрано в хижа „Мечит“.

За намирането на младата жена е помогнала много добрата й физическа подготовка, заредената батерия на мобилния телефон и покритието на мобилната мрежа, използването на челник и отличната ориентация и самообладание. Макар и през нощта момичето е описвало подробно местата през които преминава, което е помогнало на служителя на националния парк да открие навременно в коя долина се намира.

Дирекция „Национален парк Рила“ призовава да се избягва планирането и осъществяването на зимни преходи в защитената територия. За безаварийно пребиваване в планината, специалистите съветват преходите да се организират старателно, избраният маршрут да се проучи добре, да се набави туристическа карта, да се потърси водач и да се направи консултация с него. Задължително условие е да се състави план на движение с график, като посещението да е съобразено със сложната зимна обстановка.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close