Обща категорияОбществоРегионални

Динко Стоев е новият носител на Националната награда „Захарий Зограф”

Анелия Балабанова

Динко Стоев е поредният носител на Националната награда „Захарий Зограф”, която ще бъде връчена тържествено на 18-ти май /петък/. Името му беше определено от комисия с включени представители и от Съюза на българските художници /СБХ/. Това, което натежава при избора са двете впечатляващи изложби на художника през 2017 г. Едната от тях е в столичната галерия „Райко Алексиев”. Динко Стоев е и един от кандидатите за наградата на името на Владимир Димитров – Майстора, която се връчва в Кюстендил. „Много тежки социални проблеми намират отражение в неговите картини” – коментира кметът  Георгиев.

Динко Стоев е роден през 1958 г. в София. Завършва живопис в Художествената академия в класа на проф. Иван Кирков. През 1994 г. специализира по програма на Британския съвет в Колежа по изкуствата гр. Бат, Великобритания. Участва в над 20 колективни изложби в България, Великобритания и Франция. „Малцина са авторите със свое творческо лице. Динко Стоев наложи своето артистично присъствие с радикално отстояване на лична позиция” – пише Станислав Памукчиев по повод една от подредените експозиции. По думите му, художникът преминава през различни етапи на съзряване – от метафорична и поетична реалност, през абстрактна експресия до остротата и директността. Емоционално-психичната активност и съвременната социално-нравствена чувствителност, решително изведената и отстоявана артистична позиция утвърждават Динко Стоев като един от най-значимите художници на неговото поколение, със свой път и проекции в новата българска живопис. Наградата „Захарий Зограф” е логично следствие на казаното.

Една от идеите, които Общината ще се опита да реализира е изложба на „Шипка 6” с всички творби, наградени със „Захарий Зограф”. Най-вероятно това ще се случи в началото на месец май. По време на срещата повод за дискусия е била и друга тема – бъдещето на Графичната база и тя да продължи да работи съвместно със Съюза на българските художници. Намеренията са Есовата къща, заедно с Образописовата къща, с която Общината кандидатства за ремонт и Сарафската къща да се превърнат с уникален ансамбъл за културно-исторически туризъм. С един билет гостите да имат възможност и разгледат всички тези обекти.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close