ОбществоРегионалниСамоков

Димитър Шипочки – Митуш отпразнува 85-годишен юбилей

Анна Манова

Познатият самоковец Димитър Шипочки – Митуш отпразнува своя 85-годишен юбилей. Празникът си той сподели с колектива, домуващите в Дома за възрастни хора „Сем. д-р Калинкови” и директора на социалната институция Виолетка Павлова, които му бяха подготвили специално тържество.

От няколко години известният със силния си спортен дух самоковец е част от голямото семейство на Дома за стари хора в града. И това видимо му се отразява благоприятно предвид факта, че Митуш живееше в крайна бедност в дома си без прозорци и отопление. Самоковецът е известен със своите походи, било то пеша или с колело. Той е пешеходец номер 1 на България, като за първи път извървял маршрута пеша от Самоков до София през 1950 година в чест на футболния двубой между „Червено знаме” и „Ударник”. Във своята автобиография Митуш е записал над 120 изкачвания на връх Мусала. Димитър Шипочки е известен като човек с тънко чувство за хумор,  също така с увлечението си по нежния пол и като страстен привърженик на БСП.

През последните години някогашният алпинист, често можеше да бъде забелязан разхождайки се безцелно по улиците в доста окаяно състояние. Днес ситуацията е значително по-различна. Митуш посрещна поредния си рожден ден с голяма торта, на която присъстваше й любимото му колело. А фоайето бе украсено специално за повода с множество балони. От своя страна домуващите го поздравиха с песен за празника. Самият той си пожела да дочака столетие.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close