ОбществоРегионални

Димитър Йончев и Красимир Анев станаха почетни граждани на Самоков

Самоков 365

Димитър Йончев и Красимир Анев получиха удостоверенията си за званието “Почетен гражданина на Самоков” по време на официална церемония на Празника на Самоков. Удостоверенията връчи изпълняващия длъжността председател на ОбС – Самоков Николай Николов. Кметът Владимир Георгиев поднесе плакети с образа на Свети Симеон Самоковски.

От 1956 г. до края на миналия век – в продължение на 43 години Димитър Йончев работи непрекъснато в сферата на строителството. Той е ръководил изграждането на редица значими обекти в Самоков, Боровец, Говедарци. Той има свой важен личен принос за разгърналото се голямо строителство в Самоков и Общината през 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век. Като специалист и ръководител в системата на фирма „Главболгарстрой”, част, г-н Йончев участва активно в строителството на големи обекти в Тюмен, Ростов на Дон, Одеса и други градове в Русия и Украйна. Бил е ръководител на направление „Задгранично строителство” на Стройрайона. Пенсионира се като директор на строителния тръст „Тюменболгарстрой” в Русия. С Решение № 2183 от 25.07.2019 г.
Общински съвет – Самоков удостоява Димитър Георгиев Йончев със званието „Почетен гражданин на град Самоков” за изключителен и траен принос в областта на строителството.

Другият почетен гражданин на Самоков е Красимир Анев. Той е европейски шампион при юношите за 2007 година в индивидуалното бягане, европейски шампиони при мъжете на 20 км. през 2019 г. в Раубичи, Беларус. От 2004 г. е в националния отбор на България. Участва на Олимпиадите във Ванкувър през 2010 г., в Сочи през 2014 г. и в Пьонгчанг през 2018 г. Печели сребърен медал от Универсиадата в Ерзурум (Турция) в дисциплината 20 км индивидуално и бронз в смесената щафета.Носител е и на сребърен медал в преследването и бронз, в индивидуалното на Европейското първенство в Риднау-Ван Ридана (Италия). Със свое решение № 1627 от 20.09.2018 година Общински съвет – Самоков удостоява Красимир Анев със званието „Почетен гражданин на град Самоков”
за постигнати високи спортни успехи, за значимият му принос и големи заслуги за популяризирането

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close