Политика

Димитър Делчев, Реформаторски блок: „Реформаторският блок доказа, че има най-компетентните и достойни кадри в цяла България”

d delchevМария Галчева

Димитър Делчев е водачът на 26 МИР и реши днес да гласува в Самоков. Екипът ни го намери в 7-ма секция, точно в 11.11 часа, когато пусна гласа си. Той е познат на самоковци от многото си срещи тук и не на последно място от предишните парламентарни избори, когато отново реши да гласува в най-големия град на областта. Юристът е заложил на амбицията и се надява най-сетне доброто да победи и в България да има решителни промени.

На какво залагате днес,  г-н Делчев?

Залагам на ентусиазма и на това, че Реформаторският блок доказа, че има най-компетентните и достойни кадри в цяла България.

Посланията на Реформаторите достигнаха ли до хората?

Да, достигнаха и бяха много добре приети. За съжаление на тези избори нямаше достатъчно добър и усилен дебат, имам предвид като битка на идеи, защото си пролича, че ГЕРБ, БСП и ДПС в рамките на тази една година тотално са се изчерпали откъм послания към хората и свежата глътка въздух, мисля, че беше Реформаторският блок със своите послания, иновативни идеи и решения на проблемите.

Кое беше ключовото от програмата на Реформаторския блок?

Ключовото е стимулирането на бизнеса, повече средства за образование, което ние предлагаме и най-вече съдебната реформа, която е в основата на всичко. По тази точна нашите експерти са работили повече от една година и тя беше приета от цялото съсловие. Тази реформа ще се опитаме да я направим.

Ще има ли България стабилно правителство след изборите?

Надявам се, защото България изгуби една година в нестабилност и в тупкане на топката и копаене надолу бих казал. Надявам се да имаме шанс от утре да сложим страната на релсите, където и е мястото.

Преференцията ще изиграе ли своята роля?

Преференцията ще повиши резултата на всички и до някаква степен ще покаже кой каква тежест има в собствената си община, така че мисля, че ще изиграе своята роля, да.

Тази кампания беше много вяла. На какво се дължи това, според Вас, и на какво е сигнал?

Това е сигнал за изчерпаност на партиите на статуквото – на тези, които досега управляваха и на тези, които са в НС повече от 5-6 мандата, общо взето  от началото на демократичните промени. Те не предложиха нови хора, не предложиха нови идеи и тъй като нямаха какво да кажат на хората, заложиха на маркетинг.

Ако днес хората не излязат да гласуват, какъв знак ще бъде това към политиците? 

Това ще значи, че сме стигнали до състояние на пълна апатия и това ще е много лош сигнал не само към политиците. Тези партии и политици, които ще си купят вота, ще бъдат много по-спокойни, ако хората не излязат да гласуват. Това ще е много лош сигнал към всички нас – затова, че като общество не вървим в правилната посока, вървим точно наобратно и това, че гражданските протести, които  една година продължаваха  и захранваха с надежда, че най-накрая в България се е появило гражданско общество, ще изглежда като кратък миг светлина в тъмнината. Надявам се точно на другото – избирателна активност на демократично настроените хора.

Пазаруването по избори – това нов национален спорт ли е?

То отдавна се е превърнало в национален спорт. Особено по местни избори виждаме страшни неща. Аз не бих казал, че всички купуват гласове. Реформаторски блок не купува гласове. Това е нещастие и пореден пример за неспазване на едни от най-важните закони на България. В крайна сметка, каква легитимност би имало едно правителство, ако знаем, че една от партиите в него е с купен или контролиран вот?

Вие имате много хубава професия, какъв беше мотивът Ви да се захванете с политика?

Аз съм юрист и от 7 години имам практика в една от най-големите кантори в България. Не мога да се оплача от работата си – интересна и добре платена за нашия стандарт. Единствената причина да се включа в политиката е вярата, че ако стоя и бездействам и обществото ни боледува, няма да съм изпълнил гражданския си дълг. Аз съм човек на действието и смятам, че ако нещо не ми харесва, трябва да се опитам да го променя. Разбира се, в екип с други хора.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close