Политика

Димитър Делчев пред „Самоков 365”:„4 млн. българи не подкрепиха мажоритарния вот и ние ще защитим интересите им”

Самоков 365

Срещаме Ви отново с Димитър Делчев – народен представител в 43 НС, избран от 26 МИР София област. Към момента той е едно от младите лица в редиците на „Движение България на гражданите” в качеството на зам.- председател на партията. Твърди се, че понякога страничният поглед е по-точният барометър за процесите. В тази връзка търсим отговори на някои важни въпроси. На първо място са сигналите в първите дни от работата на третия кабинет с министър-председател Бойко Борисов. Какъв курс ще поеме Реформаторският блок вече в ролята на опозиция и кои са основните приоритети в дневния ред на страната ни в подготовката за председателството на Европейския съюз от 1-ви януари 2018 г. Едва ли те се изчерпват с това кой ще е директорът на НДК, където се очаква да бъдат проведени по-голямата част от мероприятията.  По тези и други теми, свързани с бъдещето на България и синята идея разговаряме с Димитър Делчев. По думите му той остава свързан със Самоков и съвсем скоро ще го видим отново в Самоков в рамките на обиколката, която ръководството на ДБГ прави.    

Г-н Делчев, как оценявате работата на 44 НС и според Вас успяват ли коалиционните партньори  – ГЕРБ и „Обединени патриоти” да постигат консенсус по най-важните въпроси?

Сформирането на това правителство мина под затъмнение. Вече повече от два месеца след стартирането на работата му все още нямат програма. Вижте Великобритания. Не е най-добрият пример в момента, но там преди всякакви преговори, беше прочетена публично програмата на консерваторите, за която търсят подкрепа. Тук първо се направиха договорките, разпределиха се постове, а за програма, ако остане време.

Скандалите започнаха от първия ден със заместник-министри за един ден, уволнени, заради нацистки поздрави, обществена поръчка за над 200 млн. лева за изграждането на ТОЛ системата, която беше пусната само за 24 часа. Правят се заявки за борба с контрабандата, а проверките след това показват, че дори намаляване няма. Две години по-късно се сетиха, че гражданите страдат от бюрокрацията в администрацията, заявките отново са големи, а по всичко изглежда, че действията се отлагат уж за есента. ГЕРБ говорят за борба с корупцията, стартираха обществено обсъждане, а дори нямат законопроект, който да се обсъжда.

Това са само отделни примери, показващи, че реални управленски приоритети няма. Назначават се едни хора, за да усвояват постове и средства, а за проблемите на хората не се мисли.

 

В публичното пространство продължават да се коментират теми от първостепенна важност в дневния ред на българина. Наскоро в национален ефир заявихте, че мажоритарните избори ще доведат до еднолично управление на ГЕРБ, каквото помним от близкото минало и Десницата трябва да се противопостави. От какво е провокирана тази Ваша позиция като заместник-председател на „Движение България на гражданите”?

Винаги сме заявявали, че мажоритарните избори могат да доведат до това, което и вие описвате. 4 млн. българи не подкрепиха мажоритарния вот и ние ще защитим интересите им. Мажоритарният вот от този тип го има само в страни като Джибути и ще ни отнеме демокрацията, вместо да я подобри.

През изминалата седмица съвместно с фондация „Конрад Аденауер“ организрахме кръгла маса за избирателните системи. Там заедно с експерти, представитли на десните политически партии и граждани обсъдихме опасностите пред станата от въвеждането на подобна система. Именно този дебат липсваше в обществото.

За да има истинска демокрация, брокерите на гласове трябва да бъдат вкарани в затвора, да бъде въведено машинно гласуване. В противен случай мажоритарният вот, комбиниран с купен вот, ще изпрати в парламента хора като настоящи депутати, на които на 35 ден им поискаха имунитета, а на някой дори по два пъти.

Изключително важно е и районирането, тъй като то може да предопредели резултата. В проекта, който беше внесен в миналия парламент, например – Самоков и Драгушиново бяха в отделни избирателни райони, Говедарци пък беше към Ихтиман. По този начин, ако се направи анализ на изборите и за кого се гласува в отделните населени места, може да се гарантира служебна победа на една партия и тя да си осигури вечно мнозинство.

 

Изигра ли Ви лоша шега разцеплението вдясно, което се получи в навечерието на парламентарните избори и в лично качество съжалявате ли, че не сте народен представител?

Съжаление за това, че не заемам определен пост, няма как да има. Мога да съжалявам единствено, че не успяхме да убедим хората, че Реформаторският блок е необходим в парламента, за да бъде гласът на разума и тази липса на нормалност се вижда в момента.

Колкото до разцеплението – то никога не е носило позитиви нито на Десницата, нито на държавата. За жалост личното его на част от колегите надделя и се стигна до тази ситуация. Но и на кръглата маса, на която присъстваха и колеги от ДСБ, и от други партии, се видя, че принципни различия нямаме.

Припознахте като Ваша кауза промените в Наказателния кодекс и съдебната реформа. Това, че сте юрист по образование ли породи тази заинтересованост или се касае за проблемни области, от които зависи цялостното развитие на страната и успеха в борбата с корупцията?

Убеден съм, че ако попитате 10 човека на улицата дали има справедливост, ще получите много повече отговори не. Това е истинската причина да се захвана с подобни теми. Целта ми винаги е била повече хора в България да живеят по-добре, но това няма как да стане без справедливост в обществото.

В 43-то Народно събрание направихме голяма крачка в съдебната реформа, но има още много работа. Сега предстои избор на нов Висш съдебен съвет, който е правителството на съдебната власт, ако не бъдат избрани почтени хора, то ще се сбогуваме със съдебната реформа и в следващите 5 години, колкото е мандатът им.

Цялата държава страда от корупцията и това трябва да спре. В момента мнозинството се опитва да ни замаже очите с хубави думи, че ще бъде приет закон за борба с корупцията, но се опасявам, че той ще бъде за пред Брюксел, които постоянно ни критикуват и няма да доведе до реални резултати.

Ваш ресор беше и вътрешната сигурност. Могат ли българските граждани да се чувстват сигурни и защитени?

Ние винаги сме казвали, че трябва да има увеличаване на полицаите на терен, именно за да бъдат защитени гражданите и в малките населени места. В началото на годината бяха назначени 500 полицаи, но само след 3 месеца бяха освободени. Това показва как ГЕРБ се борят с битовата престъпност – кампанийно.

Вместо да се занимават със спорове с Президентството, управляващите трябва да се съсредоточат именно в осигуряване на сигурността на гражданите. Прехвърлянето на отговорност и за закупуването на нови самолети за армията, и за липсата на униформи за полицаите, и за липсата на средства за увеличаването на заплатите, е опит за измиване на ръцете от страна на Борисов. А през това време хората се чудят как да опазят домовете си от постоянните набези, а бизнесът на ало измамниците процъфтява.

Какво друго важно не успяхте да свършите, а е важно и трябва час по-скоро да се случи?

Час по-скоро трябва да се върне справедливостта в обществото и хората да се убедят, че в България могат да имат добър живот, да развиват спокойно бизнес и да отглеждат децата си без да се притесняват за сигурността, здравето и образованието им. Това е нашата цел и няма да спрем да се борим за нея.

И под справедливост нямам предвид само реформа в съдебната система, а реална борба с корупцията, премахване на административните тежести за бизнеса и гражданите, добро ниво на образование и здравеопазване в цялата страна, не само на думи, а в действителност.

Очаквано ли беше доверието, гласувано от Меглена Кунева да сте в челните редици на „Движение  България на гражданите” като заместник-председател?

Част съм от ДБГ от самото създаване на партията. Винаги съм се стремял да свърша работата си добре и това да бъде в полза на гражданите. Радвам се, че тези усилия са оценени и благодаря на г-жа Кунева.

Как виждате бъдещето на Движението и Реформаторския блок? Какво Ви предстои в политически план?

Нашата задача е да бъдем гласът на демократичните хора, които останаха непредставени в парламента и да направим така, че това да не се случва отново. Демократичните хора трябва да работят заедно по важните за обществото теми. Но да не се правят обединения, защото няколко лидери са седнали на една маса, а защото хората искат да работят заедно.

В ДБГ ни предстои избор на нов председател през есента. Ще обсъдим и по какъв път ще поеме партията, след като чуем хората от цялата страна и решението ще бъде взето на конгреса.

 

В 43 НС бяхте избран за народен представител от 26 МИР. Колко често идвате днес в Самоков и с какво се занимавате в момента?    

В Самоков ще продължа да идвам регулярно, тъй като съм работил за тази област през последните 4 години. В момента с ръководствот на ДБГ сме на обиколка в страната, за да чуем мнението на хората и какъв е техният дневен ред. Направили сме срещи в 17 области, а до конгреса на партията ще посетим и останалите. Самоков със сигурност ще бъде част от тази обиколка.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close