Политика

Димитър Делчев пред “Самоков 365”

С назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС пролича, че това правителство няма собствена воля

73601 610571578995270 864460911 n

Реформатори или революционери ще бъдете вие, от „България на гражданите“, след присъединяването ви към т.нар. „Реформаторски блок“?

 

Първо да направя едно уточнение – „България на гражданите“ участва в създаването на „Реформаторския блок“, към който впоследствие се присъединиха други партии. Ние сме основна „бойна единица“ в блока, защото винаги сме работили за това, което той си поставя като най-важна цел – реализиране на реформи, които не зависят от желанията на един или друг олигарх.

Да се върна на въпроса Ви – всички видяха в нашата предизборна програма, че „България на гражданите“ сме реформатори. Като казвам всички, включвам и нашите опоненти от БСП и ГЕРБ, които грабиха с „цели шепи“ от мерките, които бяхме заложили. Щеше да е хубаво поне да ги бяха изпълнили. Най-пресният пример е от тази седмица. БСП преписаха нашия ангажимент да отменим данъка върху лихвите от депозитите, обещаха го преди изборите, а вчера по познатия ни нагъл начин се отметнаха. Сега този несправедлив данък остава да тегне, защото правителството не успя да намери начин да пълни хазната чрез съживяване на бизнеса и икономиката и затова реши да изстиска още малко от гражданите.

Накрая ще кажа, че лично аз се чувствам и революционно. С цялата гневност на тази дума. Няколко мандата подред България се управлява от малцинството, в полза на малцинството. И БСП доказаха, че са на власт за да запазят статуквото. 

 

Какво се случва с вас като политическа партия след началото на безпрецедентните протести?

 

„България на гражданите“ не само се обявихме в подкрепа на протестите, ние участваме в тях физически от първия ден. С назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС пролича, че това правителство няма собствена воля. Вече всички знаят, че няколко човека дърпат конците на министрите и личният „кеф“ на тези хора определя какво ще става в държавата.

В разгара на протестите обаче, се видя, че е необходимо формулиране на план за действие. Нещо, което протестите не могат и не е нужно да правят. Затова започнахме „Реформаторския блок“. Той обединява „България на гражданите“ с още 6 партии, както и представители на гражданското общество, преподаватели и експерти. Гражданският съвет и секторните работни групи към блока работят по подготовката на реформи, които трябва да се проведат час по скоро, ако искаме да избегнем задълбочаване на нашата си, българска, криза. До началото на октомври ще обявим нашите основни предложения.

 

Има ли отлив от местните структури след май 2013 година?

 

Няма нищо изненадващо или притеснително. Както и досега, бройката на приетите членове надхвърля напусналите партията и то с не малко.

Трябва обаче, да си признаем, че много членове бяха силно разочаровани от резултата ни на изборите. Това и летните месеци доведоха до намаляване на активността на част от структурите. Хората очакваха, че ще направим същото чудо, както НДСВ през 2001 г. или ГЕРБ през 2009 г. Истината обаче е, че ситуацията е много променена оттогава. Доверието на хората се печели много по-трудно; успехът трябва да се изработи и изтерзае.

 

Какви срещи направихте в Самоков след изборите?

 

Екипът в Самоков се събра няколко пъти след изборите. На тях поканихме и хора, външни за партията, за да чуем и другата гледна точка. Обсъдихме грешките, анализирахме причините за резултата, който имаме и начертахме плана за действие. Освен това самоковската структура избра делегатите, които представиха общината на Националното ни събрание тази събота. Всъщност, всички кандидати, които „България на гражданите“ – Самоков издигна и подкрепи, бяха избрани за Националния съвет на партията. В този смисъл общината ще получи едно добро представителство в бъдещото ръководство.

 

Въпреки че местните избори са след 2 години, имате ли готов план за действие? На какво ще заложите и ще има ли разместване по ключовите места? И къде ще „атакувате“ – кметския стол или Общинския съвет?

Опитът ми досега показва, че за да има резултати, трябва внимателна и дълга подготовка. В този смисъл да, вече мислим и за местните избори. Засега обсъждаме имена и личности, с които ще се водят разговори. „България на гражданите“ не е партия, която търси резултата бързо и на всяка цена и затова признавам, че списъкът не е дълъг. Тепърва ще определим цялостната стратегия и основните теми, върху които ще се концентрираме за местния вот. За тази цел обаче, трябва да мине малко време, защото виждаме как политическата обстановка се мени всеки месец.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close