Политика

Димитър Делчев представи Реформаторския блок в Самоков

 Тази събота (18 януари) Димитър Делчев, член на Изпълнителния съвет на „Движение България на гражданите“ и на Областния съвет за София област на Реформаторския блок се срещна с медиите в Самоков. Делчев представи шестте стъпки на Реформаторския блок за излизане от кризата.

Партиите от Блока смятат, че трябва дълбока промяна на политическата система, която да върне доверието на гражданите и да намери пътя за преодоляване на бедността.

„Нужна е дълбока промяна на политическата система, която да върне доверието на гражданите и да намери пътя за преодоляване на бедността. Ние знаем, че участието ни във властта не е достатъчна гаранция. Но като основна политическа сила извън компрометираното 42 НС имаме смелостта да започнем промяната от себе си и да поемем отговорност, като предложим път за излизане от кризата и реформи, от които България се нуждае днес: 

1. Незабавна оставка на правителството.

 2. Приемане на спешни промени в Изборния кодекс, предложени от Реформаторския блок и съобразени с международните препоръки.

3. Разпускане на 42 НС и насрочване на нови избори

4. Провеждане на нови избори. Постигане на съгласие в 43 НС за програма за спешни мерки за излизане от кризата.

5. Съставяне на реформаторско правителство с ограничен мандат.

6. Обществен дебат за промени в  Конституцията и националните приоритети на България, който да положи основите на Третата българска република и да завърши с решение за свикване на Велико Народно Събрание.“- каза Димитър Делчев. Той допълни още, че: „Ще повтаряме тези шест мерки, докато това правителство не направи необходимото и не подаде оставка.“

Димитър Делчев говори и за назначенията в администрацията, където има честа практика те да се извършват по политическа и партийна линия, а не се назначават експерти. Според него в администрацията трябва да бъдат назначавани хора, които да работят в полза на обществото, а не на политическите партии или лични интереси.

Той постави и въпроса за парите от продажбата на „Боровец Гарден“, къде са отишли те и за какво са похарчени, инвестирани ли са в някакви проекти и какви, дали са отишли за социални програми или подпомагане на гражданите за очакватана тежка зима? „Това са важни въпроси, които трябва да бъдат задавани публично, защото властта трябва да се управлява прозрачно.“

Относно структурирането на реформаторския блок сподели, че на този етап се изграждат Областни съвети. Всеки от тях се състои от политически и граждански съвет. В политическия съвет влизат един или двама членове на една партия, като независимо от броя те имат право на един глас. В гражданския съвет влизат хора, които са познати с обществената си дейност, като те ще имат право да налагат вето и да участват във вземането на решения. В София област съветът не е изграден окончателно, но това предстои скоро. Политическият съвет се събира от септември месец, като до момента се е занимавал с обсъждане на някои регионални проблеми и търсене на решение, както и изграждане на Гражданския съвет. В началото на месец февруари ще бъдат представени гражданските кандидатури за София област.

„Проблемът у нас е именно липсата на гражданско участие, затова сме се заели да изградим и Граждански съвети. В много партии има граждански квоти, но всички знаем от къде идват те. “

За Първанов и АБВ и дали има някаква договорка между експрезидента и лидера на ПП ГЕРБ, Делчев спомена, че: „Едно от най-хубавите неща за десния избирател. В историята след 90-та година дясното се разпадаше, а лявото стоеше монолитно. В момента сме в ситуация, при която лявото се разпада, а дясното се обединява под формата на Реформаторския блок. Това, което се случва в момента с БСП е битка между два враждуващи мафиотски клана. Не случайно използвам тези остри думи. От доста дълго време в БСП действат принципите на назначаването на близки хора и принципите на корупция. Има двама сиилни лидери, които не могат да се разберат как да разделят баницата. Идва още една апетитна „баница“ за разделяне под формата на европейски заплати. Именно затова Първанов реши да направи този ход, който е прецедент в историята на БСП и това довежда до разцепването на тази партия.

Очевидно е, че между Борисов и Първанов има някакви близки отношения, които само доказват тезата, която отдавна защитаваме, че ГЕРБ не са в дясна партия в пълния смисъл на думата. Дали ще има бъдещо партньорство между Първанов и Борисов времето ще покаже, но няма да се учудя. Реформаторския блок е алтернатива и на БСП, и на ГЕРБ. Целта на нашето управление ще бъде прекратяване на лошите практики въведени от тези две партии“.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close