ИнтервюРегионални

Димитър Делчев – председател на Движение „България на гражданите” : „ Ще се опитаме да създадем силни обединения и те да се противопоставят на феодалния модел на управление”

2019 г.предвещава горещи страсти и политически емоции. Те ще дойдат съвсем скоро – с кампанията около предстоящите евроизбори през пролетта и местния вот няколко месеца по-късно. Вече  започнаха предварителните совалки и проучвания кой с кого може да се коалира и очакванията са още след приключването на отпускарския период те да навлязат в работна фаза. За нагласата, стратегията и надеждите на Движение „България на гражданите” разговаряме с председателя Димитър Делчев. Вече година той заема ръководния пост и продължава да наблюдава отблизо процесите в държавата. Като народен представител е идвал много пъти в Самоков, правил е свои приемни тук и е запознат с много от местните проблеми и специфични особености. Решението за повечето от тях, погледнато през призмата на ДБГ се корени в промяна на статуквото и обединението на демократично мислещите хора. Възможно ли е това? Гледната точка на Димитър Делчев – в следващите редове.

Каква ще бъде вашата позиция и как на местно ниво виждате разпределението на силите?

Движение „България на гражданите” /ДБГ/ вече зададе курс във връзка с подготовката за местните избори. Те ще са през есента на 2019 г. и ние си даваме сметка за ключовото им значение с оглед на това как оттук нататък ще се управлява държавата и то именно на нивото, което е най-близко до хората – местната власт. Нашата основна цел ще бъде да участваме в силни обединения и те да се противопоставят на феодалния модел на управление, който на повечето места се налага от ГЕРБ, а на част от местата от БСП. Под феодален модел на управление разбираме там, където кметът е феодализирал цялата община, така че никой да не може да започне работа или да и прави бизнес без съгласието на кмета и съответно партийния велможа.

В Самоков виждате ли такава ситуация?

В Самоков определено има знаци, които сочат в посока на недостатъчна демократичност. Тук ние ще целим да направим един много ясен анализ, оценка на управлението на кмета през последните четири години. Това ще е една първа стъпка към бъдещата ни кампания. Оттам-нататък ще се върви към структуриране на платформата, с която ще се явим на следващите местни избори. От Движение „България на гражданите” държим това да бъде едно широко обединение на център-дясно, което да обхване всички демократично мислещи хора, желаещи промяна в техните общини. Които не желаят обществените поръчки да се правят по нареден начин и не искат както в Самоков да се слага райграс в центъра на гората. Това е символ на управлението и на ГЕРБ и на БСП по места. Те са като един райграс – слагат някаква пиарска фасада, че нещо се прави, а в същността си градът не се развира, хората не се чувстват по-добре и не живеят по-добре. Кметът може да направи много в посока на това да се инвестира в дадена община. Той може да привлече чуждестранни инвеститори, които да създават нови работни места. За жалост, в голяма част от страната това не се вижда. В Самоков също не мога да видя кой знае какви инвестиции, които да са станали благодарение на местната власт. Напротив. Там, където общината е най-големият работодател, а тук е точно така, това означава, че градът върви по лош модел. Това нещо трябва да се промени. Същото е със здравеопазването, където е очевидно, че трябват по-добри специалисти. Хората масово бягат към София, вместо да остават и да се лекуват там, където им е най-близо и най-удобно.

Ако трябва да навлезете в конкретика, кои партии и политически структури виждате като ваши партньори?

Искам да уточня, че ние все още не сме влезли в преговори с нито една друга партия. Водим неформални разговори, но това далеч не означава преговори. Партиите идват след хората, защото ако в една политическа формация няма демократично мислещи личности, няма смисъл да съществува. В настоящия момент да изреждам някакви абревиатури е безсмислено. Конфигурацията е ясна – бившите участници в Реформаторския блок плюс някои нови партийни структури трябва да покажат воля за обединение и желание за промяна на този модел, каквото до този момент само са декларирали на думи. За мен реалната промяна ще дойде тогава и само тогава, когато демократите в България се обединим под един флаг и поставим най-отпред каузата, а тя не може да бъде различна от това България и в общините в нея да бъдат едно подредено място за живеене, в което се спазват правилата. Тогава повече хора ще искат да искат да раждат децата си тук и да ги отглеждат.

Споменахме местния вот, но преди него са изборите за евродепутати. Какви амбиции си поставяте на тях?

На изборите за евродепутати ние ще се явим с много ясна проевропейска платформа като на този етап все още не сме дефинирали критериите по отношение кандидатите за евродепутати. Това предстои. През есента Движение „България на гражданите” ще има заседание на националните си органи и ще се създадат щабове по места за местните избори. Ние вече започнахме с изграждане на такъв в София. Основите са поставени, остава да се доструктурира. Щабове ще има в цялата страна и ще направим така, че те да функционират и за европейските избори. Също така и за евентуални предсрочни избори, каквито смятаме, че ще има в следващата една година. Нашата цел за евроизборите ще бъде да дадем подкрепа на лице, което има изявени граждански позиции. То да е разпознаваемо в българското общество и отстоява проевропейската линия на развитие на страната, тъй като в момента има сериозно колебание и залитане на изток. Всички реверанси, които премиерът Борисов направи пред руския президент Путин бяха много ясен знак за това, че Правителството не следва неотклонно западния път за развитие на страната, а по-скоро търси начин как да избегне правилата на Европейския съюз. С еврозоната нещата също се отложиха и всъщност членството на България е поставено под въпрос. Ние ще се противопоставим на този процес и ще настояваме за много по-ясно, интегрирано и активно членство, включително влизане в еврозоната през преборване на корупцията и създаване на силни институции в България.

Каква трябва да е позицията на България в това противопоставяне – САЩ-Европейски съюз-Русия?

България е член на Европейския съюз и няма съмнение, че страната ни трябва да стои твърдо с европейската позиция за запазване на санкциите срещу Русия, които бяха наложени във връзка с нелегалната инвазия в Крим. За мен на този етап битката е само на думи, тъй като американският президент подчерта, че санкциите остават. По този въпрос САЩ и Европейският съюз са на едно мнение. По отношение на търговските спорове не е добре за никой западният свят да се дели и да върви на различни скорости в различни посоки, вместо да си взаимодейства търговски и да се старае максимално да облекчи търговията между Европа и Щатите. България е обречена да върви към стандарта на живот на Англия, Германия, Швейцария, вместо отново да се колебаем и поемем в грешната посока – на диктатурата, липса на пазарна икономика. Там, където държавата създава благата и ги разпределя на хората както прецени. Видя се, че определено този модел е сбъркан и ако не беше така той нямаше да приключи 90-та година за почти целия свят.

Кое Ви навежда на мисълта за предсрочни избори?

Нестабилността в Правителството се вижда с просто око. Няма сцепление между коалиционните партньори. Постоянно избухват скандали и то за ежедневни злободневни теми. Очевидно партньорите не са на едно и също мнение по много от ключовите въпроси като например това каква трябва да е външно политическата ориентация. Включително по теми, свързани с въоръжаването, туризма. Считам, че това Правителство не оправда заявките, които имаше преди създаването си. Те дойдоха с думите реформи, увеличаване на заплатите и пенсиите и не успяха да изпълнят дори 15% от обещаното.  Оперативните работници се постараха европредседателството да протече без големи проблеми. Независимо от това всъщност се оказа едно събитие за пиар на премиера и за реклама чрез потупване по рамото на различни европейски лидери, вместо да е събитие, което да постави страната ни в центъра, в ядрото на Европейския съюз и това да позволи привличането на още повече инвестиции през стабилизиране на институциите. Нищо подобно не се случи. Пропилени шест месеца, в които могат да ни успокояват добрите думи, които чухме от редица евролидери, но те бяха изречени по-скоро от куртоазия. Правителството няма дневен ред и няма посока, а такова Правителство рано или късно се счупва. Виждат се протестите на животновъдите, на майките на деца с увреждания. По тези сложни казуси очевидно, че то не може да предприеме действия и мерки, затова не заслужава да остане там, където е.

Кога реално очаквате да стартира кампанията за изборите следващата година?

Считам, че предизборната кампания вече е стартирала. Големите партии заявиха курс за подготовка на изборите, особено местните. Ние, по-малките политически сили, трябва да направим същото и не можем да чакаме последния момент, за да се хванем на работа. Ако искаме да променим България, както заявяват председателите на другите партии от демократичната общност и искрено вярват в това трябва да са готови да подадат ръка и работят за обща кауза. Ако не го направят заявките и желанията са просто празни приказки.

Целта, която си поставяте е доста амбициозна – да се разбие статуквото, но то е градено с години. Смятате ли, че реално може да се постигне това?

Смятам, че може да се постигне, но трябва упоритост и кураж. В България хората имат желание да видят страната си да се развива. До този момент политиците винаги са пречили на държавата да осъществи потенциала, който тя реално има. Да впрегне таланта на хората и работливостта, която българите притежават и това да бъде насочено към едно всеобщо развитие заедно като един народ. Досега политиците винаги са делели хората и както виждате ги противопоставят. Именно тази политика доведе обществото до едно настървение, което не може повече да продължава. Смятам, че има критична маса от хора, които искат реална промяна и могат да я постигнат.

Идвате често в Самоков и следите развитието на града. Коя е задачата номер едно според Вас?

В Самоков може много да се направи, за да се подобри туризма, да се оправят пътищата. Пътят Самоков-Дупница е едно тотално неспазено обещание, което се повтаря всяка година и по което нищо не се прави, въпреки, че е планирано в бюджета. Това трябва да бъде приоритет на всеки кандидат за кмет. В Самоков трябва да се предприемат действия във връзка със спазването на правилата. Незаконната сеч унищожава прекрасните гори, които са привличали и привличат  от стотици години туристи. Много може да се направи, но най-важното според мен е да има реална промяна.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close