ЛичностиПолитика

Димитър Делчев: Политиката не трябва да има общо с религията

Политиката не трябва да има общо с религията. Смесването им води до радикализация. Това не бива да се допуска у нас, затова призовавам органите на реда да бъдат бдителни.

Това заяви във Велико Търново Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок и член на правната и вътрешна комисии в парламента.

Присъствието на политически фигури при избора на главен мюфтия не е големият проблем, тъй като това е обществено събитие. Проблемът идва от агитацията за определени партии чрез представители на религиозните общности, за които получих сигнали в Търговище и Шумен, каза Делчев. Българската политика се прави от български политици, не от чужди посолства или чрез храмове, затова призовавам всички партии да се разграничат от подобни действия, добави той. Депутатът обяви, че ще зададе въпрос към вицепремиера Бъчварова дали МВР има подобна информация и какви действия ще предприеме.

На въпрос какви ще бъдат предложенията на РБ за промени в Изборния кодекс, Делчев заяви, че активната регистрация е основен приоритет на Блока. В избирателните списъци има около един милион души, които не живеят в страната, починали са, но гласуват, каза той и подчерта, че именно активната регистрация е сред най-ефективните методи за недопускане на подобни изборни манипулации.

Ще настояваме за запазване на преференцията и 7% праг, защото това е добра възможност хората да определят своите представители, коментира Делчев. Обмисляме създаването на общински преброителни центрове и увеличаването на броя на членовете на общинските избирателни комисии, обяви също народният представител.

Реформаторският блок е жизнен и продължава работата си, каза Делчев и допълни, че е  имал редица градивни срещи с представители на партиите от Блока в Благоевград, Сандански, Търговище, Шумен, Велико Търново и там хората продължават да работят заедно. РБ работи добре, днес отново имахме заседание на Изпълнителния съвет, на което се разгледа консолидация и развитието на Блока, обяви депутатът.

председателят на ДСБ се държи по този начин, защото не успя да овладее Блока и подвежда местните си структури да излязат от РБ, коментира Делчев, като допълни, че структурите на ДСБ не се подвеждат и продължават да работят с РБ.  На президентските избори тези 300 хиляди гласа, които получихме на местния вот, да бъдат увеличени значително, посочи още Делчев.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close