Политика

Димитър Делчев: Подписваме анекса с ГЕРБ и ускоряваме реформите

12583751_10205075467439543_1094759334_n

Различия с ДСБ нямаме, разминаванията ни са с настоящия им лидер. Хората на три избора показаха, че подкрепят обединената десница, уточни секретарят на Парламентарната група

 

Хората показаха на три избора, че подкрепят обединението в дясно и искат да видят депутати, които работят заедно за национална кауза, затова ние ще укрепим единството и ще доведем реформите до край.

Това заяви в Самоков Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок, член на правната комисия в парламента, който направи приемна за гражданите на Самоков.Тя се проведе в понеделник.

Според думите на преговорния екип, излъчен от РБ започва разговори с ГЕРБ и до края на месеца трябва да бъде подписан анекса към коалиционното споразумение, като добави, че съдебната реформа, антикорупционното законодателство, образованието, енергетиката, здравеопазването и оптимизирането на администрацията са ключови за реформаторите сектори.

Относно реформата в съдебната система Димитър Делчев заяви, че в следващите няколко месеца трябва да бъде приет Законът за съдебната власт, в който да бъде въведено и явното гласуване във Висшия съдебен съвет. Едно от най-важните неща в момента е избирането а Инспектората към ВСС, чиито правомощия бяха увеличени с приетите промени в Конституцията. Тези хора ще отговарят за разследването на почтеността и конфликта на интереси в системата, затова трябва да бъдат избрани професионалисти, които ще си свършат качествено работата и няма да допуснат следващ „Яневагейт“, подчерта още той.

Реформата в здравеопазването трябва да се съсредоточи върху електронния здравен паспорт, което ще осигури контрол на гражданите върху системата и ще спре източването, каза депутатът.

Той допълни също, че при приемането на държавния бюджет от РБ са предложили затягане на режима за отпускане на инвалидни пенсии и в рамките на 3 месеца министрите на здравеопазването и социалната политика трябва да предложат мерки, които да намалят източването на ДОО чрез фалшиви пенсии за инвалидност.

Делчев добави, че РБ няма различия с ДСБ. Разминаванията ни са с настоящия лидер на партията, който реши, без да консултира с никого, да излезе в опозиция и логично мнозинството на Парламентарната група не го подкрепи, обясни депутатът от РБ, като добави, че Блокът държи на партньорството с ДСБ.

 

Пред местните медии и граждани Димитър Делчев направи отчет за свършеното през изминалата година като народен представител, избран от Софийска област.

Аз съм народен представител и дължа на избирателите си отчет за дейността си. Обратната връзка също е важна, затова всяка седмица имам приемна в различна община, а през останалото време, всеки може да ми зададе въпрос в социалната мрежа, коментира той. Бяха засегнати и някои важни теми на местно ниво – като ситуацията с Общинското лесничейство, това дали съдът в Самоков ще продължи да функционира в този си вид, развръзката с постановеното от Административен съд – София област решение. Всички те обаче на този етап трудно биха могли да бъдат коментирани и да се прогнозира тяхната развръзка.

През изминалата година като народен представител Делчев има внесени 19 законопроекта, сред които предложения за изменение на Конституцията на Република България, Мораториум за износ на дървесина, както и предложения за промени в Закона за МВР, водите, енергетиката, администрацията, акцизите и данъчните складове, Висшето образование, физическото възпитание и спорта, в Закона за БНБ, в Кодекса за социално осигуряване, Кодекса на труда, Административнопроцесуалния и Наказателния кодекс.

В рамките на парламентарния контрол Делчев е задал 16 въпроса към вицепремиерите Кунева и Бъчварова и министрите Иванов, Павлова, Танева, Вучков, Василева, Танев.

Делчев е открил приемни в 14 общини в Софийска област, както и в Благоевград, Кюстендил, Сандански и Гоце Делчев.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close