Политика

Димитър Делчев, водач на листата за Софийска област на Реформаторския блок: Вярвам, че моите връстници и приятели, които напуснаха България, ще се завърнат

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ВИЗИТКА

Димитър Делчев е магистър по право в юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. Завършил в университета в Кеймбридж право на европейския съюз и английско право. През 2008 е победител в Европейското състезание по решаване на казуси, организирано от Кеймбридж”и Съда на европейските общности, Люксембург. Председател е на Сдружение за международни състезания по право. От 2005 досега е юридически консултант и специалист по мениджмънт. Учредител и зам.председател на “Движение България на гражданите”, член на Изпълнителния съвет. Ръководител на правния отдел на “Движение България на гражданите” и член на правната група към Реформаторски блок.

Димитър Делчев е избраният кандидат от демократичния отбор, който за втори път ще мери сили с политическите си опоненти, с които ще се бори за доверието на хората, пребиваващи на територията на София област. За ботевградчани, самоковци, хора от Елин Пелин и Костинброд, Правец и Своге той е вече познато лице. Димитър Делчев бе водач на листата за парламентарните избори през изминалата 2013-та година за София област, като представител на новосформиралото се движение на Меглена Кунева –„България на гражданите”. Според наблюденията, които той има за икономическата и политическа обстановка в 22-та района на Софийска област, той смята, че през изминалата една година, време между две предизборни кампании се е променило едновременно и всичко, и нищо. „Всичко се промени по отношение на обществото. Според мен протестите дадоха нов облик на българското общество, видяхме зараждането на гражданския му характер. Отсега нататък политиците ще знаят, че имат един много силен коректив в лицето на свободните хора и ще трябва да спрат със своята безскрупулност, на която бяхме свидетели досега.” Реформаторският блок беше една от политическите сили, която застана твърдо зад действията на „Ранобудните студенти” и продължилите с месеци протести и окупационни акции. Всъщност Димитър Делчев е бунтар по характер още от студентските си години и ревностен защитник на справедливостта. Като отличен експерт в сферата на правото той смята, че в порочна практика се превръщат провеждането на обществени поръчки и конкурси, а за състоянието  на съдебната система на България е повече от категоричен. „Съдебната система на България продължава да е на последните места по независимост в класациите на всички сериозни международни класифициращи агенции. Хората не станаха по-богати, защото реформите не се случиха.”

Според Делчев най-големият проблем на съвременното българско общество е изгубеното време. „Време е за спешни реформи, от които страната ни отчаяно се нуждае – в образованието, в здравеопазването, в икономиката.” Делчев се отличава от останалите политици със своя позитивизъм и всеотдайност. За това и с усмивка на лице казва: „Аз съм вярващ човек. Това ми дава силата да вярвам, че нещата в България ще се оправят. Че моите приятели и връстници, които заминаха в чужбина, ще започнат да се връщат. И ние от Реформаторския блок работим за това.  Младите хора също трябва да дадем своя принос България да се оправи. Аз съм сигурен, че това положение ще се промени при едно бъдещо дясно-центристко правителство със силното участие на Реформаторския блок.Защото ние можем да направим промяната.” За да не звучат думите ми празни и голословни, опитният юрист дава за подходящ пример случващото се през 50-те и 60-те години в Ирландия. „Тогава в Ирландия има много мощна емигрантска вълна към САЩ. След това постепенно тя спада и хората започват да се връщат. В крайна сметка всичко зависи от благосъстоянието на човека. Ако ти знаеш, че можеш да изкарваш достатъчно и да се грижиш за семейството си, ако можеш да се обърнеш към норамален лекар, който няма първо да ти иска пари, ако можеш да разчиташ на добро образование за децата си, ако не ти се налага да плащаш подкупи на този или онзи – тогава и аз, и ти, ще живеем в една нормална държава от европейски тип. И хората няма да я напускат. А напротив – ще се завръщат у дома.”

Като експерт по юридическите въпроси Димитър Делчев не може да остане равнодушен относно случващото се в правосъдната система на българската държава. „Ние от Реформаторския блок ще се стремим  да направим така, че законите в България да започнат да се спазват. А нарушителите – да се наказват спрямо написаното в закона.” Според него наводненията, които цяло лято се изливат в страната са резултат от незаконното и масово изсичане на горите. Този път аргументът е още по-категоричен: „Едно средно голямо дърво задържа около 4 тона  вода годишно. Когато се отреже дървото няма препятствие пред водата.” Като експертен адвокат и бъдещ депутат, Делчев освен да изложи проблема наяве, той предлага и неговото бързо разрешение: „Нека се създадат работещи институции срещу природните бедствия и аварии.” Своята кауза кандидат-депутатът и водач на листата за София област определя просто, кратко и ясно: „Моята лична кауза е това – като политик да работя така, че моите приятели да се върнат в България.” Това са само част от темите, които Димитър Делчев и останалите кандидат-депутати заинтересовано обсъждат с хората по време на постоянните си обиколки из София област. Неговата солидарна амбициозност и искреното желание за истинска промяна на ситуацията в страната разпалва демократичните пориви и на млади, и на стари българи, милеещи за бъдещето на своята родина.

Меглена Кунева не пести суперлативите си за Димитър Делчев: „Той е правилният човек! Защото Димитър Делчев е млад политик, образован, необременен, и в същото време изключително мотивиран. Той е един от хората, с които искам да работя,  на които си заслужава да предам моя опит. Митко е вашият човек! Убeдена съм, че той ще защитава вашите интереси, интересите на всички хора от Софийска област.”

Голямото предизвикателство на младия кандидат-депутат е да спечели доверието в двата най-големи града – Ботевград и Самоков. В града, носещ името на поета и революционер – Христо Ботев, Реформаторският блок – София област откри своята предизборна кампания за предстоящите парламентарни избори. Тържественото закриване обаче ще се състои в град Самоков в края на месец септември. За планинското китно градче Делчев споделя пред симпатизанти и приятели: „Самоков е един прекрасен град. Тук природата предоставя благоприятни условия за развиване на селското стопанство и туризма. Хиляди възможности, но в същото време и много проблеми.” Градът има двама достойни представители в избирателната листа. Почетното трето място е отредено на предприемача в туристическия сектор и общински съветник втори мандат Светлана Атанасова. Членува в ръководството на Българската асоциация на туристическите агенции /БАТА/ и председателства няколко сдружения с нестопанска цел. Нейната гражданска активност не приключва дотук. Освен че Светлана е активен член на местния Ротари клуб, е и меценат на местния отбор по спортна аеробна гимнастика. Наскоро момичетата се завърнаха с медали от световно състезание в Мексико. На десето място в листата е Васил Зашкев.

Вчера Светлана Атанасова организира в Самоков среща на представители на местния бизнес с част от кандидат-народните представители в листата на Реформаторския блок, под №7. Пред предприемачи, мениджъри и търговци реформаторите единодушно заявиха: „Ние от Реформаторския блок ще работим за благосъстоянието на българина. За подпомагането на малките и средни предприятия, както и на тяхното качествено производство. Реформаторският блок ще подкрепя бизнеса и всички съвестни предприемачи. Така ние заедно можем да създадем една наистина стабилна икономика тук, в Самоков. Защото община Самоков има благоприятните условия, за да постигнем всичко това. Нека се доверим на №7, за да променим бъдещето на България.”

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close