Обща категория

Димитър Делчев: Активна регистрация, не пасивна дерегистрация, ще реши проблема с „мъртвите души“ в избирателните списъци

dd_banskoАктивна регистрация, не заплахи за заличаване от избирателния списък, ще реши проблема с  гласуването от чуждо име. Това каза пред телевизия България он Еър Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок, член на правната и вътрешна комисии в парламента.

Според думите му активната регистрация е начин за по-голяма ангажираност на обществото към изборния процес. Регистрацията ще се прави на всеки 10 години, но ако някой е пропуснал тримесечната кампания, той ще може да го направи и извън този срок със заявление в общината, обясни Делчев.

Не бихме подкрепили налагането на санкции за хора, които не са упражнили правото си на глас, по-скоро мислим за данъчни облекчения, които да стимулират хората да гласуват, каза Делчев. Задължително гласуване без санкции за нагласуващи на практика означава, че задължение не съществува, коментира той.

Относно електронното гласуване Делчев заяви, че очаква да бъдат приети предложенията на РБ и след политно тестване на функционирането на системата, тя да бъде приложена за всякакъв вид избори. Реформаторът бе категоричен, че електронното гласуване ще доведе до увеличаване на избирателната активност.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close