ОбществоРегионалниСамоков

Димитър Виденов „спаси“ кръста в Самоков на Йордановден

„Самоков 365“

Младият самоковец Димитър Виденов успя да „спаси“ кръста за Йордановден в Самоков. Той пребори сериозна конкуренция и се домогна пръв до християнския символ.

И тази година желаещи да участват в ритуала не липсваха. Хвърлянето и спасяването на кръста се случва в Самоков за седма поредна година. И всеки Йордановден броят на смелчаците, които искат да се гмурнат в студените води на Искър, се увеличава.

Празникът започна в 12:00 часа в горната част на река Искър, при пешеходния мост, над СУ „Отец Паисий”. Нетепично топлото време за сезона събра на едно място сериозна публика, дошла да сподели момента или да подкрепи някой от участниците в ритуала. Както всяка година и тази имаше греяно вино, осигурено от именика Йордан  Йорданов, самоковски бизнесмен.

По традиция архиерейският наместник отец Михаил Колев освети кръста. Звучно въдухът бе разцепен от гръм на черешово топче, в синхрон с разветите български трибагреници. Насъбралите се мъже от различни възрасти нямаха търпение отецът да хвърли кръста и да разберат кой ще успее да го хване и да си гарантира една здрава година. Късметът се усмихна на 20-годишния Димитър Виденов, който за пръв път участва в ритуала. Във водите се зави мъжко хоро,  в което взеха участие кметът Владимир Георгиев и КЛИО „Чакър войвода“. Димитър получи икона и парична сума. Символични подаръци получиха и останалите участници в ритуала.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close