ИнтервюОбщество

Димитър Апостолов: „Във Франция видяхме различен начин  на организация на обществото”

Анна Манова

dimitter (2) - КопиеДимитър Апостолов е преподавател по английски език в ПГ по туризъм като част от програмата „Заедно в час”. За първа година той е в Самоков, а е родом е от Пазарджик. Апостолов е и един от преподавателите, взели активно участие в проекта „Да готвим вкусно по френски”, който изпрати 20-те най – добри възпитаници от ПГ-то направо в Амиен, Франция, за три седмици. Той имаше и нелеката задача да подготви учениците по френски език, за да могат те да се ориентират и адаптират по-лесно.

За предизвикателствата, новата среда, приемствеността и френската култура в обслужването, четете в следващия ни разговор с Апостолов.

 

Разкажете малко повече за проекта и посещението си във Франция. За първи път ли сте на обмяна на опит там?  

Проектът „Да готвим вкусно по френски” има за цел да осигури достъп на заслужили ученици от ПГ по туризъм в Самоков до работни места в град Амиен Франция, на които те да научат повече за френската кухня и да добият умения, които да им помогнат да се реализират на пазара на труда в целия свят. Като част от дейностите, преподавах сто часа френски език през годината, така че учениците да са добре запознати с основни понятия от езика и културата на Франция. Аз, като ръководител на групата, участвах за пръв път в такъв обмен.

С коя група успяхте да отидете в Амиен?

Класиралите се ученици бяха разделени в две групи от по десет човека. Аз пътувах до Амиен с втора група от 10.07 до 30.07.16г.

Какви бяха условията – настаняване, работа за учениците, екскурзии?

Още от летището в Париж, организацията на пътуването беше страхотна. Посрещнаха ни с микробусче и ни закараха до общежитието, където всеки ученик разполагаше със самостоятелна стая с интернет и санитарен възел.

В работно отношение, учениците бяха разпределени в две групи  – трима работеха в ресторант, а седмина в пекарни. Децата в пекарните участваха в подготовката на традиционни френски сладкиши и сандвичи, като кроасани, палмие, багет и се учеха да боравят с модерна техника за изпичане и съхранение на храна. Тези в ресторантите подготвяха традиционни френски ястия като например риба с гарнитура и пържола алангле.

По време на нашия престой, сами си организирахме и културна програма. Като част от нея посетихме Париж, където видяхме основни забележителности – Монмартр, Триумфалната арка, Айфеловата кула и Нотър Дам. Не пропуснахме да посетим и Версай, където преминахме през великолепните дворци на Луи 14 и се разхождахме из музикалните градини на фона на мелодична класическа музика. Отидохме и малко градче, Свети Валери, което се намира близо до Ламанша. Там се разходихме из средновековните улички и се опитахме да плажуваме, но силните приливи и отливи, и мътната вода ни накараха да си спомним с носталгия за българското Черноморие. Интересното беше, че по пътя ни към Свети Валери, пътувахме със стар влак на парен локомотив, който беше грижливо поддържан и удобно обзаведен.

Успяхме да отидем и до курортното селище, Льо Трепо, което се намира близо до Свети Валери. Там присъствахме на фестивал на местната култура, по време на който видяхме традиционни местни облекла, изделия и ястия. Посетихме и град Лил, където обиколихме историческия център и се разходихме из цитаделата (известна със своя интересен зоопарк).

Не пропуснахме и основните забележителности на град Амиен – катедралата, разходка с канута из каналите на местните тресавища, музея на Жул Верн, парковете и централните улици. Насладихме се на шоуто от светлина и звук, което се проектира всяка вечер върху фасадата на местната катедрала и напомня много на това в Царевец.

Каква беше основната задача на учениците там?

Основната работа на учениците беше да усвоят традиционните умения за готвене във френски ресторанти и пекарни. Аз мисля, че те се справиха страхотно. Някои научиха как да продават сладкарски изделия на каса на френски език, други да приготвят традиционни сандвичи с шунка и кашкавал, трети да създават традиционния френски крем патисиер. Мисля че всички ученици бяха в помощ на своите работодатели през трите седмици, които прекараха в Амиен.

Какво успяхте да видите и научите във Франция?

Успяхме да видим една различна култура и да научим много за местната история и общество. Дейностите на работното място и посещенията на всеки един от градовете, в които бяхме ни показаха различни начини на организация на човешкото общество, които се надявам учениците един ден да реализират и в Самоков.

С какво се различава в обслужването там и в България? Какво отчитате като плюсове и минуси в тази сфера?

Учениците споделяха с мен, че хигиената в кухните във френските пекарни и ресторанти им се струва по-лоша от тази в България. Лично аз бях изненадан от този факт. Иначе самото обслужване на каса или в ресторант беше безупречно – хората винаги бяха мили, усмихнати и спокойни. Може би това е и основната разлика с България, където обслужващият персонал често е преработен или недоволен от работата си.

Какви са Вашите лични впечатления?

Моите впечатления от това посещение са прекрасни. Първо, заради новите знания, които учениците успяха да добият. Второ, настаняването беше много удобно. Трето, градът беше много красив и спокоен. Четвърто, успях да посетя много нови за мен места. И последно, беше ми удоволствие да говоря френски език.

Доволни ли са учениците от участието в програмата?

Мисля че на този въпрос е редно да отговорят самите ученици. За всеки случай, аз съм много щастлив от триседмичния си престой в Амиен и съм доволен, че го направих именно с тези ученици, които бяха с мен. Надявам се и на тях да им е било приятно и интересно.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close