ЗлободневноОбществоСамоков

Дизайнерът Иванка Бончева: Клиентът трябва да е добре, за да потърси услугата ми

Анна Манова

Самоковският дизайнер Иванка Бончева е собственик на шивашко ателие от 2007 година. И повече от 10 години инвестира време, усилия и труд да направи мястото удобно за работа, разпознаваемо и предпочитано в града. Ателие с индивидуален почерк и адресирано до всички, които имат собствен стил и желание да експериментират.

Икономическата криза в момента притисна малкия и среден бизнес и изправи собствениците пред избор – дали да се реорганизират и адаптират към настоящия момент или да затворят врати. Бизнесът на Иванка Бончева не остава встрани от цялата ситуация в страната. На собственичката се налага да взима бързи и работещи решения в ситуация на криза. И вместо днес с нея да си говорим за новите модни тенденции, за тоалетите за абитуриентските балове и бъдещи сватби, акцент ще бъдат темите за оцеляването на малкия бизнес в условията на извънредна ситуация.

От 2007 година тя започва своя бизнес като постепенно разширява помещението, набавя необходимата техника. През годините е имало моменти, в които си спомня как се е работило на пълни обороти и с екип от няколко души. Но споделя, че в бранша трудно се намират хора за работа. А днес е изправена пред дилема дали ще може да оцелее.

„Предпочитам този разговор да беше на открито, в Крайречния парк например, на чаша розе. Защото животът е прекрасен, имам удоволствието да обличам най-прекрасните дами в Самоков и околността. Но ситуацията в момента е различна. Бях сред първите, които пострадаха от икономическите последици в следствие на пандемията. И в рамките на няколко дни трябваше да взема решения за бизнеса ми. Това наистина е много труден момент. Аз не затворих, но си помислих за това. Ателието е моя собственост, то е второто ми дете. С годините по малко разширявах и като се замислих си казах, че ако трябва да затворя на мен животът ми отива”, споделя Иванка Бончева.

Първата стъпка, която й се налага да предприеме е да освободи жената, с която работят дълги години заедно. Защото работата е сведена до минимум и няма как се изкарат необходимите средства. А след това преориентира дейността си, за да не се налага да затваря. И започва да шие маски.

„Първите седмици имаше голяма нужда от маски в града, особено в големите предприятия и магазини. И започнах да шия. Имаше интерес. Разработих си мои модели, включих в тях най-хубавия материал – лен и памук. Започнах да рисувам маските, за да може елегантната дама да има още един аксесоар. Защото каквото и да е времето, трябва да го преминем с финес. Изработих ги четирипластови с джоб, за да може да се сложи в тях активен въглен или филтър. На този етап това е оцеляване, но се опитвам да гледам с доза позитивизъм”, споделя Бончева.

Приема поръчки от друго шивашко ателие в града и заедно успяват да ушият по-голям брой текстилни маски. Собственото производство от тях, ръчно рисувани и цветни, тя продава на цена до 2 лв., а голяма част от изработеното подарява. Наред с тази дейност преоткрива рисуването ръчно на шалове и платове, както и бродерията.

През този период на годината обикновено ателието й е посещавано от развълнувани абитуриенти, които подготвят тоалети за своите балове. Но тази година е по-различна. В момента баловете и сватбите са поставени на пауза.

„Всички поръчки за абитуриентските балове отпаднаха. Бях поела ангажимент за 5-6 абитуриенти и две сватби. Хубавото е, че част от дамите, които обличам започнаха да се връщат, защото повечето от тях са работещи и искат да си подарят настроение с някои нов тоалет. Но голяма част си останаха вкъщи”, казва Бончева.

Иванка Бончева споделя, че моментът е кризисен за всички занаятчии, а несигурността в сектора е с нарастващи размери, тъй като много от бизнесите вероятно няма да могат да си стъпят на краката и ще се наложи да предприемат по-драстични мерки – или да потърсят финансиране от държавата, да вземат кредит или да затворят врати. Една от причините е, че движещ фактор е клиентът.

„Клиентът трябва да е добре, за да потърси услугата ми. Особено в шивашкия сектор. Когато другите са добре и аз съм добре. Вярвам че повечето хора искат да изглеждат добре, да си облекат нова дреха. Елегантната и държаща на себе си жена идва при мен”, подчертава Ваня. И споделя че не разчита на помощ от държавата и на кредити.

Като собственик на малък бизнес Иванка се надява тази ситуация да приключи възможно по-бързо, защото като творец има много нови идеи, една от които е била на път да бъде реализирана тази година.

„Имам идея, която ми се върти в главата от няколко години и бях решила да изпълня. Да бъде нещо различно, ново и да е изненада за града. Става въпрос за ревю с мои тоалети, в което да се включат и всички занаятчии в Самоков. Също така да бъде с благотворителна насоченост към младежи в неравностойно положение. Започнах да работя по реализирането й, бях говорила с г-н. Стоян Пашов да се проведе в Читалището и той прие радушно. Да стане хубав празник. Не съм го изключила като идея, но ще изчака своето най-подходящо време. Трябва да оцелеем и да продължим напред без отчаяние, стрес и страх, каквото и да се случва”, казва на финала Иванка Бончева.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close