КултураРегионалниСъбития

Диана Чаушева с първа награда от Национално състезание за млади изпълнители

Жанета Димитрова

Талантливата Диана Чаушева взе първа награда в първа възрастова група – специалност цигулка на Националното състезание за млади изпълнители на българска музика в Бургас.  Малката изпълнителка свири произведение, което е написано специално за нея от проф.Стефан Драгостинов. Втората пиеса, която представи е “Хоро” от композитора Парашкев Хаджиев.

Състезанието се проведе на 22 март в град Бургас, а целта му е младите хора да познават и популяризират произведения от инструменталното творчество на българските композитори. То се организира от Национално училище за музикално и сценично изкуство “Проф. Панчо Владигеров” – гр. Бургас и УН „Родни звуци” със съдействието на Министерство на културата, Община Бургас и Областна Администрация Бургас. Състезанието е част от фестивала Дни на българската музика, който се проведе в морския град от 20-ти до 24-ти март.

Националното състезание за млади изпълнители на българска музика се провежда в две възрастови групи и специалности – пиано, акордеон, цигулка, виола, виолончело, китара, дървени духови инструменти и ударни инструменти. Изпълненията на участниците в конкурса се оценяват от тричленно жури, съставено от утвърдени творци в областта на музикалното изкуство, представители на висши учебни заведения и педагози от училищата по изкуствата. Критериите са – художествена интерпретация на конкурсната програма, изпълнителска техника, сценично присъствие и степен на сложност на репертоара, съобразно възрастта на изпълнителя.

Това е поредният успех на малката талантлива изпълнителка, едва на 6 години Диана бе една от седемте финалистки в кастинга за партньорка на г-н Андреев в „Шоуто на Слави ”. „Трио Чаушеви ” са уеб талант на България за 2016 година от формата „България търси талант”. На 30 март от 18.00ч. в салона на читалище -паметник „Отец Паисий“ семейството ще представи проект от нови авторски песни свързани с различните фолклорни обичаи. Седем нови песни  свързани с различните обичаи,  по музика и аранжимент на Вели Чаушев и текст на Величка Чаушева,  влизат в репертоара им.  На концерта може да се насладите на участието на Величка Чаушева – вокал,пиано, Вели Чаушев – китара,тамбура и децата им Диана Чаушева – вокал,цигулка и Георги Чаушев – бийтбокс.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close