Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Диана Чаушева и Ивайло Василев плениха с класическа музика самоковци

Анна Манова

Малките талантливи виртуози Диана Чаушева и Ивайло Василев подариха на самоковската аудитория вълнуващ класически концерт. Той се състоя на 22 юни в Ритуалната зала. Присъстващите имаха възможността да се насладят на изпълненията на Диана Чаушева – цигулка и Ивайло Василев – пиано. Музикантите показа колко умело се справят с инструментите и как чрез тях успяват да докоснат най-тънките струни на душата. Всяко изпълнение беше съпроводено с аплодисменти.

Концертът започна с две произведения на Йохан С. Бах, в изпълнение на Ивайло Василев. Със своята цигулка се включи и Диана с Паганини – Кантабиле, като на рояла й акомпанираше Венцеслава Тодорова. След това се заредиха произведения на Й. Хайдн, В. Стоянов, П. Сарасате, Ф. Шуберт, Д. Кабалевски, С. Рахманинов, П. Хаджиев.  В дует Диана и Ивайло изпълниха Соната за цигулка и пиано на А. Дворжак. Финалът беше изключително вълнуващ, когато двете деца изпълниха авторско произведение на самия Ивайло Василев. Публиката не остана равнодушна и се изправи на крака да аплодира професионализма и безспорния талант на самоковчета.

И двете талантливи деца са възпитаници на НМУ „Любомир Пипков”. Диана Чаушева е в класа на Благородна Танева, а Ивайло Василев е в класа на Емилия Канева. Диана Чаушева е от семейство на музиканти – Величка и Вили Чаушеви и е внучка на дългогодишната ръководителка на ДВГ „Медени звънчева” Даниела Георгиева. В допълнение на цигулката, Диана пее и е лауреат на редица национални и международни награди. Два пъти е получавала стипендия на името на Надка Караджова с народно пеене, два пъти е била финалист в телевизионни конкурси за поп – музика. Едва на 7-годишна възраст се изявява като солист на Филхармония – Враца. Диана е участвала в майсторски класове на Дора Шварцберг, Леонид Кербел, Михаел Фришеншлагер, а наскоро завърши едногодишен майсторски клас в Академия Санта Чечилия в Италия. Едно от последните й участия на малкия екран е в главна роля в телевизионния филм „Моля те, Нептуне”.

От своя страна Ивайло Василев не е от семейство на музиканти. Но талантът му е неоспорим. На 10 години вече има завидна колекция от награди: две Гран-при, две абсолютни първи, седем първи, две втори, една трета и девет специални в допълнение към първите. Ивайло е лауреат на редица международни конкурси, има първи места от национални и онлайн конкурси. Има и участие в театрално –музикалната постановка „Усмивката на Моцарт” в ролята на детето Моцарт. Лауреат е на голямата награда на фондация „Димитър Бербатов”, участник е в майсторски класове. В допълнение на заниманията си с пиано, Ивайло ежедневно композира и импровизира, акомпанира. Диана и Ивайло имат музикално участие на Срещата на върха на премиерите на ЕС през май 2018, както и специални грамоти по повод 24 май от министъра на културата.

Самоковската публика имаше възможността да се наслади на виртуозните изпълнения на двамата музиканти и поне за около час да се откъсне от действителността под звуците на класическата музика, извираща от клавишите и пръстите на Ивайло и плачещата цигулка в ръцете на Диана.

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close