ОбществоРегионалниСамоков

Диана Чаушева и Димитър Рогачев с призови места от „Звукът на времето“

Анна Манова

Повод за гордост с адрес Самоков донесоха талантливите млади музиканти Димитър Рогачев и Диана Чаушева. Те се представиха отлично на Седмото издание на Международния конкурс „Звукът на времето“, провел се между 3-5 юли във Велико Търново. И си тръгнаха оттам с призови места в своите категории. Проявата се осъществява под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и кмета инж. Даниел Панов.

Международният конкурс „Звукът на времето“ е за вокална и инструментална музика. Конкурсният ден, включващ инструменти се проведе в изложбени зали „Рафаел Михайлов“, а участниците в категорията на вокалните изпълнения се представиха в ДКС „Васил Левски“.

Впечатляващо участие направи талантливата Диана Чаушева, която си тръгна от конкурса с две първи места. Тя се яви с изпълнение на цигулка в категорията на 12-годишните, като изпълни „Цигански напеви“ от Сарасате, под акомпанимент на пиано и Гъдуларска мелодия от Марин Големинов без съпровод. Безгрешното  изпълнение и  майсторство й  гарантираха първо място в категорията и парична награда. Дианка се представи и с изпълнение в категория Поп и джаз пеене, където взе първо място и златен медал. През август я очакват майсторски класове.

За акордеониста Димитър Рогачев това е второто самостоятелно представяне на голямата сцена, след като само преди две седмици той взе участие  в друг конкурс – „Танцуващи клавиши“ и взе награда за стилно изпълнение. Димитър се яви в трета възрастова група /13-16/ години като изпълни три произведения – Прелюд на Бах, Танго на Гаде и задължителното за конкурса изпълнение на българско произведение – Граовско и Право шопско хоро от Добромир Митев.  Той се класира първенец в своята група.

„Доволен съм от представянето си, защото този път се чувствах по-сигурен на сцената. В моята група бяхме само двама, но например в следващата имаше доста повече участници, но не бе присъдено първо място. От тази гледна точка постижението ми е добро“, заяви Димитър Рогачев. И допълни, че има голямо желание да разучи по-сложни пиеси през летния сезон и да подобри значително нивото си на новия акордеон.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close