ОбществоРегионални

Диана Чаушева – едно от успелите деца на България

Самоков 365

Талантливата малка музикантка със самоковско потекло – Диана Чаушева попадна сред успелите деца на България и е сред претендентите за тазгодишните награди на фондация „Димитър Бербатов” в област изкуство. Диана е възпитаничка на НМУ „Любомир Пипков” в София и има множество награди. Носител е на първа поделена награда за цигулка от Националното състезание за млади изпълнители на българска музика, проведено в Бургас през 2018 г. Конкурсът е в календара на Министерството на културата. Диана участва с две български пиеси, едната от които беше написана специално за нея от именития съвременен български композитор проф. Стефан Драгостинов. Любопитен факт е, че пиесата е написана буквално 3 месеца преди конкурса и се превръща в сериозно предизвикателство за всеки изпълнител. Идеята на професора е той да я оркестрира и в близко бъдеще тя да намери своята премиера и с оркестър.

Диана е и носител на Втора награда за цигулка от V Международен музикален конкурс “Enkor”, който се проведе  онлайн през месеците май и юни 2018 г. Става въпрос за глобален конкурс със седалище в Лондон (Англия). Интересното при него е, че журито е съставено от над 500 членове от 70 държави на 6 континента. Талантливата дъщеря на музикантите Величка и Вели Чаушеви получи изключителни похвали за изпълненията си. Сред топ постиженията, за които тя е номинирана е и втората награда, спечелена в направление “Романтизъм” от първия Международен музикален конкурс “Glory”. Участието на Диана в този конкурс дойде с персонална покана.

Едно от най-истинските постижения на самоковското музикално дарование през 2018 г. е участието ѝ на XIX Международен конкурс за млади музиканти „Лешникотрошачката” в Москва (Русия). До участие се допускат само по 16 деца за специалностите пиано, струнни (цигулка и виолончело), ударни и духови. Диана беше една от най-малките участнички и единствена представителка от България за специалността “Струнни инструменти”. По случай 24 май, тя получи грамота от Министерството на културата на Република България за високи творчески постижения. Специален поздравителен адрес имаше и от Софийския апелативен съд за участие в честването на 140 г. от основаването му. Диана свири на официалната вечеря на откриването на Българското европредседателство, а с Ивайло Василев (пиано) бяха избраните деца, които свириха на Срещата на върха пред всички министър-председатели на държавите-членки на ЕС в София. Отново с Ивайло завоюваха втора награда за изпълнението си на “Сонатина” от Дворжак, в международен конкурс за най-добро изпълнение на творби на големия чешки композитор по случай 177-годишнината от неговото рождение. Те успяха да преборят квартет от САЩ, който е част от Питсбъргския младежки симфоничен оркестър – един от най-старите и престижни оркестри в Щатите. С Ивайло направиха и няколко самостоятелни концерта, където изпълниха и авторска творба. През учебната 2017/2018 г. Диана завърши едногодишен майсторски клас в Бергамо (Италия) при проф. Верников и проф. Волошин като взе участие и в майсторските класове на проф. Михаел Фришеншлагер, проф. Дора Шварцберг, проф. Леонид Кербел, Мони Симеонов и др. Към настоящия момент тя е младши студент към НБУ и учи при проф. Марио Хосен.

Освен постиженията си с цигулката, Диана има и многобройни награди с пеене – поп-пеене, народно пеене. Също така участва в заснемането на няколко видеоклипа към песни съвместно със семейството си, както и с други талантливи деца. Малката чаровница е носител на общинска стипендия за учебната 2018/2019 г. Тя получи и 240 лв. като дарение от РК-Самоков, предназначени за 6-месечно обучение по цигулка. Всичко това е достатъчно основание Диана да попадне сред успелите деца на България и да събира аплодисменти с чара, уменията и таланта си под номер 180 в номинациите на фондация „Димитър Бербатов”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close