Слайд категория

Деца помагат на деца. Открит урок по човечност

deca pomagat na deca2Това е една история за човешките взаимоотношения и желанието да бъдеш полезен. За това, че всяка една кауза ще има успех само тогава, когато повече хора я припознаят като своя, лична такава. А когато деца помагат на деца, смисълът става много по-различен и значим, защото доброто, подобно на другите училищни дисциплини, трябва да се възпитава още в зародиш. Училището е длъжно да изпълнява тази функция толкова отговорно, колкото учи учениците на четмо и писмо. Всяко малко дете днес, може да бъде голям човек утре.

Точно поради тази причина и водена от идеята да направи нещо по-различно за малките ученици, които тази година завършват четвърти клас в ОУ „Станислав Доспевски”, г-жа Йорданка Кирова предлага на режисьора Весела Колешанова да направят миниспектакъл. Като в него вземат участие част от нейните учениците от 4 „г” клас. По този начин традиционното връчване на дипломите да бъде разчупено и по-различно. Весела Колешанова приема идеята присърце още повече щом се отнася за деца. „Госпожа Кирова ми предложи да направим няколко номера с част от децата от класа и да ги изиграем пред родителите. Всъщност и така започнахме – подбрах деца и стартирахме репетиции. Но после госпожа Кирова предложи да ангажираме всички деца от класа и да стане един цялостен концерт, със сценарий, песни, народни танци. Малките деца нямат навици за изкуство и беше трудно да им се ангажира вниманието, в началото не им беше интересно, но като започна да придобива завършеност направеното започна да им допада. Ушихме им и костюми и всичко си дойде на мястото”, разказва Колешанова. И така учениците репетират по два пъти седмично от октомври до началото на май.

Първоначалната идея за изпълнение само на няколко скеча прераства в завършен спектакъл, в който място намират всички 23–ма ученици от завършващия 4 „г” и с продължителност от около един час. Целият концерт, който е съвкупност от музикални етюди, нов прочит на познати приказки и народни танци, включва и една специално написана пиеса „Спортисти и еколози”. Ясни са и посланията на децата, оправени към деца, а именно, че доброто трябва да възтържествува, че хитростта и глупостта винаги си намират майстора, че вълкът козината си мени, но козлетата вече не са толкова глупави и че за да ни е чиста средата, в която живеем отговорността е само наша.

Когато е почти готов целият училищен спектакъл, Весела Колешанова решава да го направи благотворителен за деца в нужда, като се постави някаква символична сума. Предлага идеята на директора на ОУ „Станислав Доспевски” Мария Първанова, която дава зелена светлина на начинанието, по същия начин реагира и г-жа Кирова. А мотото на начинанието е: „Направи добро, бъди щастлив”. Като събраната сума ще бъде дарена в помощ на две деца възпитаници на училището.

„Толкова труд и сърце са вложили деца, затова решихме да не бъде само за родителите, а да се играе пред всички класове. Освен това тези деца сега приключват своето обучение в това училище и никога повече няма да направят общ концерт. Пък и смисълът става различен, когато е благотворително. Идеята е да се направи нещо полезно, пък дано ни отвори душите”, обобщи Колешанова.

Последното представяне на малките артисти от 4 „г” ще бъде на 30.05.14 пред родителите, когато ще бъдат връчени дипломите и разпределена събраната сума от изиграните дотогава пет спектакъла. Тогава ще бъде проведен последният им урок в това училище – по човечност.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close